Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrhovni sodnik Jan Zobec bo častni doktor Nove univerze

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 05. 2024 / 14:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2024 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrhovni sodnik Jan Zobec bo častni doktor Nove univerze
Jan Zobec je vrhovni in nekdanji ustavni sodnik. FOTO: Jože Potrpin

Vrhovni sodnik Jan Zobec bo častni doktor Nove univerze

Nova univerza bo danes, v torek, 14. maja 2024, na popoldanski slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union podelila diplome novi generaciji diplomantov in častni doktorat, ki bo pripadel vrhovnemu sodniku Janu Zobcu.

Diplomske listine bo prejelo 164 diplomantk in diplomantov treh članic Nove univerze – Evropske pravne fakultete, Fakultete za državne in evropske študije ter Fakultete za slovenske in mednarodne študije. Obenem bodo podelili tudi posebne pohvale diplomantom z izstopajočimi dosežki. Slavnostni govornik na slovesnosti bo predsednik Državnega sveta Marko Lotrič.

Častni doktorat

Vrhunec slavnostne prireditve pa bo podelitev častnega doktorata vrhovnemu sodniku Janu Zobcu za, kot piše v utemeljitvi, »izjemne dosežke na področju civilnega in ustavnega prava, za delovanje ustavnega in vrhovnega sodišča in za njegov izjemen prispevek k zagotavljanju neodvisnosti in integritete sodnikov kot predpogoja poštenega sojenja v dejansko delujoči ustavni demokraciji«.

Po Florjančiču in Pahorju

Zobec bo postal častni doktor Nove univerze po pokojnem velikem slovenskem izumitelju prof. Petru Florjančiču (2017) in nekdanjem predsedniku države Borutu Pahorju (2022), ki je nato lani jeseni postal tudi predstojnik novonastale Katedre za slovenski nacionalni program.

Leta 2003 postal vrhovni ...

Jan Zobec je sicer diplomiral leta 1978 na ljubljanski Pravni fakulteti, nato pa kot sodnik delal na Temeljnem sodišču in na Višjih sodiščih v Kopru in Ljubljani, preden je maja 2003 postal vrhovni sodnik. Ves čas sodniške kariere je delal na pravdnih in civilnih oddelkih, na Vrhovnem sodišču je občasno sodeloval tudi v senatu za gospodarske zadeve.

... in leta 2008 ustavni sodnik

Konec marca leta 2008 je postal ustavni sodnik in po izteku devetletnega mandata nadaljeval službo vrhovnega sodnika. S pisnimi prispevki je sodeloval na številnih domačih in tujih strokovnih konferencah, seminarjih in srečanjih ter predaval sodnikom in odvetnikom. Kot predavatelj je večkrat sodeloval na sodniških šolah, občasno predava tudi na Novi univerzi.

Zajetna bibliografija

Je tudi član državne izpitne komisije za pravniški državni izpit za področje civilnega prava. Njegova bibliografija zajema nad 60 znanstvenih in strokovnih publikacij, največ s področja civilnega (procesnega) prava, prava človekovih pravic in ustavnega prava, med drugim tudi soavtorstvo Pravdnega postopka v štirih zvezkih in zadnjih dveh izdaj Komentarja Ustave Republike Slovenije.

Jasna in odločna beseda

Bil je stalni kolumnist pravnega portala IUS-INFO, z jasno in odločno besedo pa ga k sodelovanju radi vabijo tudi drugi mediji, na Radiu Ognjišče denimo – skupaj z ženo Barbaro, ravno tako vrhovno sodnico – občasno komentira pereče družbeno dogajanje v oddaji Spoznanje več, predsodek manj.

Nalaganje
Nazaj na vrh