Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrhunski nogometaši pripovedujejo o svoji veri

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 06. 2014 / 05:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrhunski nogometaši pripovedujejo o svoji veri

Vrhunski nogometaši pripovedujejo o svoji veri

»Nogometna biblija« prinaša izpovedi o veri nogometnih zvezdnikov.

Znamenje križa pred začetkom tekme, molitev pred enajstmetrovko, Jezusova sporočila na nogometnih dresih: nogometne tekme so pogosto tudi prizorišče verskih pričevanj vrhunskih športnikov in v Braziliji, letošnjem prizorišču svetovnega nogometnega prvenstva, je to še posebej moč pričakovati. Nemški pisec David Kadel je tako v svojem novem delu z naslovom »Nogometna biblija« dal besedo številnim znanim mednarodnim nogometnim zvezdam, ki pojasnjujejo, zakaj verujejo v Boga in katere vrednote so jih posebej zaznamovale.



Za urugvajskega napadalca Edinsona Cavanija, denimo, Bog tako v zasebnem kot tudi poklicnem življenju igra »pomembno vlogo«: njegov dar za igranje nogometa mu je dan od Boga, poleg tega pa čuti, da ga skozi skušnjave, ki so pogosto povezane z nogometom, vodi Bog in ga »varuje pred slabimi odločitvami«, kot je povedal nogometaš, ki igra za pariški Saint-Germain.

Kot je še pojasnil Cavani, s svojim dekletom že nekaj let prebira Sveto pismo in je Boga na ta način »prvič spoznal tudi s srcem ter ga izkusil ob različnih priložnostih«. Pot z Bogom sicer ni samodejno preprosta, vendar človeka razveseljuje in »na koncu tako ali tako pomeni, da smo zmagovalci«, je prepričan urugvajski nogometaš.



Kolumbijski napadalec Radamel Falcao, ki igra za monaški nogometni klub, je povedal, da je moč vere zanj »izredno znamenje«. Težka obdobja s poškodbami – dve očesni operaciji in natrgane križne vezi so njegovo udeležbo na letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu že postavile pod vprašaj – so mu pokazala, »da vse skupaj ni moj lastni uspeh, ampak stvari opravljam z Božjo pomočjo. Vse, kar sem in kar imam, mi je podaril Bog.«

Kot nogometni zvezdnik ima »velik vpliv na ljudi, predvsem na mlade«, se zaveda Falcao. Preko športa skuša drugim dopovedati, »da resnično obstaja Bog, ki ljubi vse ljudi«. »Iskren Jezusov življenjski slog« lahko vpliva na več ljudi kot en sam nagovor s prižnice, meni Falcao.



»Moja vera v Jezusa mi daje moč, da vedno stopim na nogometno igrišče in tam dam vse od sebe, rad pa navdušujem tudi druge«, je povedal brazilski branilec David Luiz. Ker Bog pozna njegovo celotno življenje, je lahko vedno povsem sproščen, kadar ga trener posadi na klop, »ker takrat verjamem, da je to zame najboljša rešitev«. Vera v Boga pa je povezana tudi z veseljem: »Bog nam zob ni podaril le zato, da bi z njimi jedli, ampak da se lahko tudi na vsa usta nasmejimo«, zatrjuje športnik, ki je pred kratkim nogometni klub Chelsea zamenjal za pariški St. Germain.



Za nemško moštvo iz Hannovra igra tudi Didier Ya Konan s Slonokoščene obale. »Bog mi je naklonil moč misli, kar je danes v poklicnem nogometu izredno pomembno«, je povedal v pogovoru za knjigo. Namesto da bi nenehno dvomil sam vase in tuhtal, je s pomočjo vere »uspel doseči vse, tudi duševno svobodo«. Veruje v ljubečega Boga, ki mu vedno zaupa in ve, da mu pusti tudi sanje – »denimo tiste, da bi nekega dne igral za resnično velik klub«. Bogu se vedno za vse zahvaljuje in ga primerno počasti.



Osrednji lik »Nogometne biblije«, avstrijski branilec David Alaba, letos ne potuje na svetovno nogometno prvenstvo. 21-letni nogometaš, ki igra za nogometni klub Bayern iz Münchna, je takole predstavil svoj odnos do Boga: »Zelo veliko mi pomeni občutek, da me Bog ljubi in mi vedno znova daje moč. Moj odnos do Boga in njegova neizmerna ljubezen sta najpomembnejši stvari v mojem življenju«, priznava mladi avstrijski športnik. Tudi med samo igro se pogovarja z Bogom: »Med prekinitvami in kratkimi pavzami se pogovorim z Bogom in se vedno znova zavem, da je ob meni, da mi podarja moč in intuicijo.«

Alaba, član adventistične Cerkve, je bil deležen precejšnje pozornosti po lanskoletni zmagi münchenskega kluba Bayern v končnici lige prvakov nad nogometnim klubom Borussia iz Dortmunda: svoj dres je takrat okrasil z napisom »Moja moč je v Jezusu«. Kot je pojasnil, sta ga starša že v otroštvu navdušila nad svetopisemsko zgodbo o Davidu in Goljatu, ki sporoča, »kaj vse je mogoče doseči z Božjo pomočjo«. »Iz svetopisemskih zgodb še danes črpam svojo moč«, je zaključil avstrijski nogometni zvezdnik.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh