Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vročinski krči brez posledic

Za vas piše:
Andreja Mohar Košir
Objava: 20. 12. 2021 / 19:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2021 / 15:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vročinski krči brez posledic
Potem ko je bila hči zaradi vročniskih krčev v bolnišnici, me je strah, da bi se ponovili. FOTO: Pexels

Vročinski krči brez posledic

Vprašanje bralke: Pred nedavnim sva bili z dvoletno hčerko prvič v bolnišnici, saj so se ob vročini pojavili krči. Doma smo se takrat zelo prestrašili, po vsem telesu se je tresla, bila je neodzivna. Reševalci so ji dali zdravilo in naju odpeljali v bolnišnico na opazovanje. Od takrat je bila hči doma zdrava, a me skrbi, da bi se krči še kdaj ponovili, pa tudi, da bi imela zaradi tega kakšne posledice.

Odgovarja: Andreja Mohar Košir, pediatrinja

Popolnoma vas razumem, kako zelo ste se prestrašili ob prvem pojavu vročinskih krčev pri otroku. Le malo bolezenskih stanj v otroštvu starše prestraši v tolikšni meri kot prav epizoda vročinskih krčev. 

Starši kasneje pogosto povedo, da so imeli občutek, da je ogroženo otrokovo življenje in da bo vsak trenutek umrl. Razumem vašo stisko in zaskrbljenost ob misli, da bi se krči lahko še kdaj ponovili in da bi otrok lahko imel kakšne posledice.

Naj vas hitro potolažim, da vročinski krči pri otrocih ne puščajo nobenih posledic, kljub temu da se v 30 % lahko ponovijo. Vročinski krči se pojavljajo pri otrocih v starosti od 6. meseca do 6. leta. 

Sproži jih povišana telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, in sicer pogosteje pri otrocih z družinsko obremenjenostjo oz. nagnjenostjo k vročinskim krčem (npr. če je bližnji otrokov sorodnik imel vročinske krče v otroštvu). 

Pojavlja se zmotno prepričanje, da se krči pojavijo pri zelo visoki vročini ali da bo do krčev prišlo, ker ima otrok že nekaj dni visoko vročino. 

V resnici krči nastanejo pri naglem porastu telesne temperature (npr. kadar se temperatura dvigne zgolj v nekaj minutah, lahko tudi samo s 37 °C na 38 °C). Običajno se pojavijo prvi dan bolezni, zelo redko drugi dan ali kasneje. 

V veliki večini minejo krči po nekaj minutah sami od sebe, otroka je pri tem treba položiti v bočni položaj.

Če krči ne prenehajo v dveh minutah, mu je treba dati zdravilo za prekinjanje krčev, ki so ga vašemu otroku predpisali v bolnišnici, preden ste odšli domov. Naj vas ne bo strah, ko bo vaš otrok vnovič zbolel in imel povišano telesno temperaturo. 

V bolnišnici ste prejeli vsa navodila, kako ukrepati, če bi se krči ponovili. Pomembno je, da veste, da otroci vročinske krče prerastejo in nimajo zaradi njih nikakršnih posledic.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (51/2021). 

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh