Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vročinski val zajel sever Evrope, zagorelo tudi v Londonu

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 19. 07. 2022 / 17:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2022 / 19:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vročinski val zajel sever Evrope, zagorelo tudi v Londonu
Rekordno visoke temperature tudi v Veliki Britaniji. FOTO: Pixabay

Vročinski val zajel sever Evrope, zagorelo tudi v Londonu

Vročinski val, ki je zajel večji del zahodne Evrope in posledično okrepil številne požare, se sedaj pomika proti severu. V Veliki Britaniji so danes zabeležili rekordnih 40,2 stopinje Celzija. Podobne temperature so izmerili tudi v Belgiji in Nemčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po najtoplejši noči v zgodovini Velike Britanije je državna meteorološka agencija sporočila, da so danes v državi prvič zabeležili temperaturo, ki je presegla 40 stopinj Celzija. Živo srebro se je namreč v bližini letališča Heathrow povzpelo na 40,2 stopinje Celzija.

Letališče London Heathrow. FOTO: Wikipedija 

V večjem delu Anglije in Walesa je razglašen rdeči alarm, preventivno pa so bile zaprte tudi nekatere železniške proge in šole. »Veliko naše infrastrukture preprosto ni zgrajene za takšne temperature,« je za Sky News pojasnil minister za promet Grant Shapps.

Podobne temperature so izmerili tudi na zahodnem delu Francije. V regiji Bretanja, ki je običajno hladna, poleti pa tam pogosto dežuje, so bile izmerjene rekordne temperature nad 40 stopinj Celzija.

Vročinski val se sedaj pomika proti severovzhodu in ga nadomešča hladnejši zrak z Atlantika, zato so vremenoslovci v 15 departmajih odpravili rdeč alarm. V več deset departmajih pa še vedno velja oranžni alarm, saj pričakujejo, da se bodo v prihodnjih dneh na vzhodu in jugu temperature dvignile nad 40 stopinj Celzija.

Zagorelo tudi v Londonu 

Zaradi porasta požarov v Londonu, kjer so temperature prvič v zgodovini presegle 40 stopinj Celzija, dobiva situacija vse večje razsežnosti. Trenutno se 400 gasilcev bori s šestimi požari. Velik travniški požar v Wenningtonu v vzhodnem Londonu se je razširil na domove. Župan Sadiq Khan je dejal, da je londonska gasilska brigada »pod ogromnim pritiskom« pri odzivanju na požare, ki so izbruhnili v vrtovih, parkih in stanovanjskih ulicah, poroča nacionalna radiotelevizija Združenega kraljestva BBC.

Tiskovni predstavnik londonske gasilske brigade je dejal: »Pogosti vzroki travnih požarov vključujejo malomarno odvržene cigarete ali vžigalice, pa tudi odpadke, ki jih puščajo naokrog, denimo steklenice, ki lahko sprožijo ogenj s povečanjem sončnih žarkov. Vsak od nas lahko pomaga zmanjšati nevarnost požara in ohraniti naše skupnosti čiste, zagotoviti, da so smeti varno odvržene in da so cigarete vedno pravilno odvržene.«

Zaradi suhega vremena vse več požarov 

V zadnjem tednu so med drugim izbruhnili številni požari še na Hrvaškem, v Franciji, Grčiji, Italiji, na Portugalskem in v Španiji. Okoli 1700 gasilcev na jugozahodu Francije se ob podpori letal bori z dvema velikima požaroma, ki sta doslej požgala skoraj 17.000 hektarjev gozda. 

Tudi v Španiji danes še naprej divja več kot deset požarov, med drugim tudi v severozahodni pokrajini Zamora. Prav tako so morali iz te pokrajine ta teden evakuirati skoraj 6000 ljudi, potem ko so plameni uničili več tisoč hektarjev travnikov in gozdov.

Kupi v trgovini

Razprodano
Poletje na snegu
Proza
14,04€
Nalaganje
Nazaj na vrh