Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrtci in šole v primežu karanten in odsotnosti zaposlenih

Objava: 19. 01. 2022 / 07:03
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2022 / 16:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrtci in šole v primežu karanten in odsotnosti zaposlenih
V vzgoji in izobraževanju se zaradi karanten in bolniških odsotnosti redčijo vrste zaposlenih. FOTO: Tatjana Splichal

Vrtci in šole v primežu karanten in odsotnosti zaposlenih

Zaradi porasta števila obolelih in širjenja koronavirusa tudi v sistemu vzgoje in izobraževanja je danes v veljavo stopil odlok, ki uvaja izjeme od karantene na domu na področju vzgoje in izobraževanja. V nekaterih šolah so zaradi velikega števila karanten in bolniških odsotnosti že prešli na izobraževanje na daljavo.

Po zadnjih podatkih je v karanteni dobrih 57.000 predšolskih otrok, učencev in dijakov ter dobrih 1800 izvajalcev pedagoškega procesa, je v oddaji Dobro jutro povedal vodja sektorja za osnovne šole na šolskem ministrstvu Boris Zupančič. Kako se soočajo s situacijo karanten in posledično odsotnostjo med zaposlenimi, smo preverili v enem od vrtcev ter dveh osnovnih in eni srednji šoli.

»Gotovo je samo to, da ni nič gotovo«

Na Škofijski gimnaziji Vipava, ki jo obiskuje nekaj manj kot 280 dijakov, so imeli včeraj 74 takšnih, ki so se šolali na daljavo in se postopno vračajo v šolo ta teden. »Trenutno sta potrjeno pozitivna dva učitelja, ki sta polno cepljena, in en kuhar. To smo še uspeli pokriti z nadomeščanji in notranjimi prerazporeditvami, pojasnjuje ravnatelj Vladimir Anžel in dodaja, da je delo šole zaradi vseh ukrepov močno prilagojeno. »Sploh pouk je prilagojen, imamo t. i. kombiniran pouk, ko je nekaj dijakov v šoli v živo, ostali spremljajo dogajanje po spletu. Res pa je, da se potrudimo in izvedemo praktično vse ure. Tudi če je učitelj doma, izvede uro na daljavo od doma, če je seveda zdravstveno sposoben za takšno delo.« Izvedbo drugih dejavnosti selijo na splet ali jih prestavijo na poznejši čas. »Zadnje čase je gotovo samo to, da ni nič gotovo. S tem živimo in prirejamo stvari po svoji najboljši moči,« še dodaja Anžel.

Tudi če je učitelj doma, izvede uro na daljavo od doma, če je seveda zdravstveno sposoben za takšno delo. (Vladimir Anžel, ravnatelj Škofijske gimnazije Vipava)

Za zdaj brez težav pri organizaciji pouka

V Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, ki deluje znotraj Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani, so bili v ponedeljek v karanteni štirje oddelki in pol ter še nekaj posameznih učencev po celi vertikali. Včeraj so se učenci iz teh oddelkov vrnili v šolo, sta pa v karanteni nova oddelka, pripoveduje ravnateljica Nuša Pohlin Schwarzbartl. Zaradi karantene je odsotnih pet učiteljev. »S tehnično podporo in podpornimi službami do sedaj pri organizaciji pouka nismo imeli težav, vsa tveganja smo obvladovali. Za to sem zelo hvaležna!«

 Ob začetku šolskega leta lani septembra. FOTO: arhiv OŠ Alojzija Šuštarja

»Spremembe naša stalnica«

Karantena je povzročila, da so na šoli mimogrede usvojili kombiniran način pouka ter hibridno vključevanje učencev, ki se šolajo na daljavo, z učenci, ki obiskujejo pouk v šoli. »Podrobno je potrebno spremljati odsotne učence, organizirati fotografiranje, skeniranje ali fotokopiranje zapiskov in učnih listov, skrb za tekoče objave v spletnih učilnicah. Spremljati je treba učence, ki pripravljajo učna gradiva za sošolce, ki so doma, da vse poteka. Posvečati se je treba učencem, ki se po daljši odsotnosti vrnejo v šolo, pojasnjuje Pohlin Schwarzbartlova in dodaja, da spremembam ni videti konca. »Soočamo se, da so te naša trenutna stalnica, vendar moramo po drugi strani zagotavljati pedagoški mir, varno okolje, predvidljivost za učence in kontinuiteto. Redki so trenutki, ko lahko odklopimo službo in starši na drugi strani šolo.« A kot pravi, se učijo vsak trenutek »in če na krizne situacije pogledamo kot priložnost, je lahko to tudi blagoslov.«

Soočamo se, da so spremembe naša trenutna stalnica, vendar moramo po drugi strani zagotavljati pedagoški mir, varno okolje, predvidljivost za učence in kontinuiteto. (Nuša Pohlin Schwarzbartl, ravnateljica OŠ Alojzija Šuštarja)

Noben oddelek v karanteni

V Osnovni šoli montessori iz Maribora se je po novem letu v šolo vrnil okužen učenec, ki je bil takrat še brez simptomov in z negativnim testom. Zaradi tega so v karanteno odšli oddelki druge triade, okužbe pa so se razširile tudi v oddelke prve in zadnje triade, saj imajo veliko družin z več otroki. »Vse delo smo prenesli na daljavo, česar smo že bili vajeni in ni predstavljalo zapleta. Karantene so se iztekle s petkom prejšnji teden, a so se tudi po tem že pojavili posamezni primeri, tako med učenci kot učitelji,« nam je povedala ravnateljica Osnovne šole montessori Stanka Čremožnik Parpaillon. 

Med učenci je bilo v ponedeljek 15, v torek pa 16 odsotnih otrok z okužbo oziroma sumom nanjo (13 % vseh otrok). Ob tem so v ponedeljek manjkali štirje učitelji, v torek pa pet. »Zaradi novih pravil ta trenutek v karanteni nimamo nobenega oddelka, je pa delo oteženo zaradi manjkajočih učiteljev. Prisotni učitelji so dodatno obremenjeni,« je še dodala ravnateljica.

Pomanjkanje kadra v kuhinji

Pogovarjali smo se tudi z ravnateljico Antonovega vrtca v Železnikih Nežko Čufar, ki je povedala, da v njihovem vrtcu od začetka šolskega leta niso imeli še nobenega oddelka v karanteni. »Bilo je kar nekaj otrok v karanteni, zaradi stika z okuženo osebo v družini. Med zaposlenimi sva dve preboleli, trenutno sta dve vzgojiteljici v karanteni zaradi sitka v družini. Smo v hudih skrbeh, da bo znalo biti še pestro in to kar naenkrat.« Več težav so doslej imeli zaradi pomanjkanja kadra v kuhinji, da so zagotovili prehrano, so morali najeti zunanjo službo in dodatno angažirati vzgojiteljice. »Nobenega kadra ni lahko nadomeščati, ne tehničnega ne vzgojnega, ker ni študentov, ki bi kar vskočili.« Manjkajoči kader tako bolj ali manj nadomeščajo sami, pri čemer so hvaležni za razumevanje s strani staršev.

Nalaganje
Nazaj na vrh