Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsak četrti otrok v vzhodni Evropi živi v skrajni revščini

Objava: 24. 02. 2010 / 09:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vsak četrti otrok v vzhodni Evropi živi v skrajni revščini

'Le z dobro izobrazbo imajo otroci možnost za boljšo prihodnost'

Vsak četrti otrok v vzhodni Evropi živi v skrajni revščini in le z dobro izobrazbo imajo ti otroci možnost za boljšo prihodnost, je po obisku romskih naselij na Slovaškem in v Romuniji za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress povedal predsednik Avstrijske Karitas, Franz Küberl. Skupaj s sodelavci si je ogledal romsko vas Lomnicka na vzhodnem Slovaškem in naselje Satu Mare na severozahodu Romunije.

V Lomnicki živi 2.200 Romov, njihova brezposelnost pa je stoodstotna. Povprečna družina ima devet otrok, edini vir prihodka je državna socialna pomoč v višini okoli 200 evrov. V večini primerov deset in več oseb živi v enem samem prostoru, v majhnih hiškah in lesenih kočah. Naselje je brez vodovoda in električne napeljave, za toploto v ledeno mrzli zimi ob vznožju Visokih Tater pa poskrbi le majhna peč na drva.

Avstrijska Karitas že četrto leto pomaga prebivalcem Lomnicke. Pomoč potrebnim prihaja s pomočjo dveh dejavnih duhovnikov, ki sta se preselila v romsko vas. Kmalu so jima sledile še štiri šolske sestre sv. Frančiška, ki živijo v župnišču. Sestre romskim otrokom po pouku v šoli nudijo dodatno pomoč, ponujajo pa tudi dejavnosti v prostem času, denimo glasbeni pouk, gledališko igro, ročno ustvarjanje, ter športne dejavnosti. Občasno sestre za otroke organizirajo počitniške tabore.

V romskem središču v Lomnicki skrbijo za 270 otrok iz 45 družin; sodelavci Karitas se trudijo predvsem za to, da jih ustrezno nahranijo. Trenutno ima 150 otrok v osnovni šoli in vrtcu v Lomnicki plačano toplo kosilo. Za mnoge izmed otrok je to edini obrok, ki ga prejmejo v celem dnevu.

Ob začetku šole vseh petsto otrok prejme zavoj s telovadno opremo, copati, po potrebi pa tudi z oblačili. Poleg tega družine v stiski prejmejo pripomočke za osebno higieno, čistilna sredstva in oblačila. Karitas prispeva denar za zdravila in zdravstveno oskrbo za otroke in njihove starše.

Kot pravijo pri Avstrijski Karitas, vsak otrok potrebuje možnost za boljšo prihodnost. Brez pomoči duhovnikov, šolskih sester in sodelavcev Karitas ti otroci ne bi imeli nikakršnih možnosti, kajti izobrazba Romom ne predstavlja kakšne posebne vrednote. Zato vsi, ki otrokom pomagajo, potrebujejo precej potrpljenja za svoje delo.

V romunskem naselju Ardud pri kraju Satu Mare se krajevna Karitas že dvajset let trudi za integracijo Romov, pri tem pa ji pomaga tudi Karitas innsbruške škofije. V Ardudu živi okoli pet tisoč ljudi, od tega je približno tisoč Romov. Že od leta 1992 je v kraju Satu Mare otroški vrtec, ki ga vodi krajevna Karitas, od leta 1994 pa tudi središče za šoloobvezne otroke. Tu skrbijo za šestdeset predšolskih in osemdeset šoloobveznih otrok. Vsak dan jim pripravijo zajtrk, toplo kosilo in malico. Poleg bogate ponudbe prostočasnih dejavnosti je v središču vedno na voljo tudi psihologinja.

Kot pojasnjujejo pri Avstrijski Karitas, so prvi uspehi njihovih prizadevanj že opazni, saj je že 'vzklilo' veselje do izobraževanja. Starši se zavedajo, kako pomembna je šola za njihove otroke. Posameznim Romom je medtem že uspelo pričeti s študijem na univerzi. Medtem ko imajo romske družine v Lomnicki povprečno devet otrok, pa so družine v Ardudu s tremi otroki precej manjše.

Romi, ki jih po približni oceni v Evropi živi okoli enajst milijonov, predstavljajo največjo evropsko manjšino. Večina jih živi v najrevnejših evropskih državah. Precej več kot polovica vseh Romov je mlajših od osemnajst let. Po oceni krajevnih romskih organizacij živi v Romuniji več kot tri milijone, v Bolgariji okoli en milijon in na Slovaškem več kot pol milijona Romov.

Predsednik Avstrijske Karitas je Slovaško in Romunijo obiskal v sklopu vzhodnoevropske kampanje z naslovom 'Skupaj ustvarjajmo čudeže – za otroke v najrevnejših evropskih državah'. Avstrijska Karitas otroke podpira v 126 različnih projektih po vsej Evropi. Kot pravi Franz Küberl, je za nekatere otroke čudež že to, da vsak dan dobijo topel obrok v času kosila.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh