Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsak deseti član ameriškega kongresa je obiskoval jezuitsko šolo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 01. 2013 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vsak deseti član ameriškega kongresa je obiskoval jezuitsko šolo

Število katoličanov v 113. kongresu Združenih držav Amerike je s 163 kongresniki trenutno najvišje v zgodovini ameriškega parlamenta.

Vsak deseti član v novem ameriškem kongresu je absolvent jezuitske šole. Obenem je število katoličanov v 113. kongresu Združenih držav Amerike s 163 kongresniki trenutno najvišje v zgodovini ameriškega parlamenta, kot poroča ameriška katoliška agencija CNS. V preteklem 112. zakonodajnem obdobju je bilo katoličanov 156 poslancev; doslej najvišje število pa so katoličani dosegli v 111. kongresu (2009-2010) s 161 predstavniki.

Po navedbah 'Združenja jezuitskih kolegijev in univerz' je 11 izmed 100 senatorjev in 41 izmed 435 poslancev v predstavniškem domu obiskovalo izobraževalno ustanovo jezuitskega reda. Samo z univerze v Georgetownu je v kongresu 21 članov, sledijo jim alumni bostonskega kolegija s sedmimi in absolventi univerze Fordham s petimi člani.

Po navedbah poročila iz leta 2012 je bilo v kongres izvoljenih devet gojencev jezuitskih šol. Mednje sodi tudi senatorka Mazie Hirono iz vrst demokratov, ki je obenem prva budistka v ameriškem senatu. Absolvent jezuitske univerze je tudi republikanski senator Hakeem Jeffries, član baptistične Cerkve. Hironova in Jeffries sta zaključila študij na univerzi Georgetown, ki jo vodijo jezuiti.

Katoličani od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja predstavljajo največjo veroizpovedno skupino v ameriškem kongresu. Njihov delež je trenutno okoli 30 %; vse protestantske skupnosti skupaj predstavljajo okoli 56 % vseh članov. Skupščina je v celoti močneje versko opredeljena kot siceršnje prebivalstvo. Nadpovprečno visok je delež katoličanov, pripadnikov ene izmed protestantskih Cerkva ali judov.

Prvič v zgodovini se je v 113. ameriškem kongresu ena izmed poslank izrekla za neverno. V vsakdanjem življenju pa se vsak peti odrasli Američan izreka za ateista ali pa ne pripada nobeni veroizpovedi.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh