Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsak umor je tragičen in grozen

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 04. 03. 2024 / 09:59
Čas branja: 17 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2024 / 10:10
Vsak umor je tragičen in grozen
Od leta 1995 do danes je dr. Milko Mikola napisal enajst knjig ter pripravil in izdal osem zbornikov dokumentov in pričevanj. FOTO: I. Ž.

Vsak umor je tragičen in grozen

Pri založbi Družina bo maja izšla knjiga z naslovom Neoprostljivo, v kateri bo zgodovinar dr. Milko Mikola prikazal komunistične zločine nad ženskami in otroki na Slovenskem. Več kot dober razlog za pogovor z njim v mesecu, ki je z več prazničnimi dnevi posvečen prav ženskam. In še en pomemben podatek: prav dr. Mikola je bil prvi pobudnik javnega pisma, s katerim se je 40 slovenskih zgodovinarjev lani kritično odzvalo na vladno ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja; to pismo je bilo nato podlaga za peticijo o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji, ki jo je v Evropski parlament vložil prvopodpisani zgodovinar dr. Mitja Ferenc in jo je 14. februarja obravnaval pristojni odbor.

Kolikor mi je znano, ste se z raz-iskovalnim delom na področju zgodovinopisja začeli ukvarjati sorazmerno pozno. Kdaj je bilo to?

Z zgodovinopisjem sem se začel ukvarjati šele v začetku devetdesetih let, in sicer po zaposlitvi v Zgodovinskem arhivu Celje, prej pa sem bil kot profesor zgodovine deset let zaposlen na Šolskem centru Borisa Kidriča v Celju.

Kako to, da ste se odločili zapustiti pedagoški poklic in postali arhivist?

Za ta korak se nisem odločil prostovoljno, ampak sem bil v to prisiljen. Leta 1982 so me namreč komunisti na omenjeni šoli obtožili, da sem dajal določene protisocialistične izjave. Nekega dne oktobra tega leta me je ravnatelj dal poklicati v svojo pisarno ter predme na mizo položil list papirja, na katerem je bilo v prvi osebi napisano, da prostovoljno prekinjam delovno razmerje. Ob tem mi je zagrozil, da bom v primeru, če izjave ne podpišem, imel opravka s Službo državne varnosti (Udbo). Spričo te grožnje sem izjavo res po...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh