Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse dobro, papež Frančišek!

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 12. 2014 / 07:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vse dobro, papež Frančišek!

Vse dobro, papež Frančišek!

Sveti oče danes praznuje 78. rojstni dan, v dar prejme predstavo plesalcev tanga.

Papež Frančišek danes obhaja 78. rojstni dan – malce manj kot štiri mesece pred drugo obletnico začetka svojega pontifikata. Frančišek se je rodil 17. decembra 1936 v argentinski prestolnici Buenos Aires. V petnajstih let vodenja tamkajšnje nadškofije je Jorge Mario Bergoglio vedno negoval neposreden stik s svojo »čredo«.



Današnji praznik sveti oče kot vsak drug dan pričenja z bogoslužjem v kapeli Doma sv. Marte, kjer biva že drugo leto. Dopoldne je na programu redna tedenska splošna avdienca, današnja kateheza bo predvidoma obravnavala bližajoče se božične praznike. Minulo sredo je sveti oče napovedal, da bo v naslednjih tednih nagovore med sredino avdienco posvetil tematiki družine.

Po zaključku avdience je predviden velik plesni spektakel »z največjo milongo na svetu«. Milonge so tradicionalne argentinske predstave tanga. »Rojstnodnevno milongo« s 7.000 plesalci in plesalkami bodo zaplesali na rimskem trgu Piazza del Risorgimento, le nekaj korakov stran od Trga sv. Petra v Vatikanu.



Minulo soboto je Frančišek obhajal 45 let svojega duhovniškega posvečenja v redu jezuitov. 13. decembra 1969 mu je posvečenje podelil nadškof Ramon Jose Castellano. Bergoglio je prvi jezuit na sedežu apostola Petra in prvi papež z južne zemeljske poloble ter prvi voditelj katoliške Cerkve z obeh ameriških celin, pa tudi prvi Neevropejec po smrti papeža Gregorja III. (741).

Jorge Mario Bergoglio se je za duhovniški poklic odločil pri 21 letih. Vstopil je v semenišče Villa Devoto in zatem še v jezuitski noviciat. Po dveletnem noviciatu je študij nadaljeval v jezuitskem junioratu v Santiagu de Chile. Tam je zaključil študij klasičnih ved – zgodovine, književnosti, latinščine in grščine.

Bergoglio je krajši čas, pred vstopom v semenišče, delal tudi kot kemijski tehnik. Med leti 1973 in 1979 je bil provincial argentinskih jezuitov. Od leta 1980 do 1986 je opravljal službo rektorja izobraževalne ustanove »Colegio Maximo« in filozofsko-teološke visoke šole San Miguel. Po kratkem raziskovalnem semestru v Nemčiji, v Frankfurtu in Rothenburgu, ter nekaj mesecih v Buenos Airesu je bil do imenovanja za pomožnega škofa leta 1992 spiritual jezuitske skupnosti v Cordobi. Nadškofovsko imenovanje je Bergoglio prejel leta 1998. Papež Janez Pavel II. ga je 21. februarja 2001 povabil v kardinalski kolegij. Po smrti poljskega papeža 2. aprila 2005 je Bergoglio veljal za možnega naslednika na Petrovem sedežu. Med leti 2005 in 2011 je bil predsednik Argentinske škofovske konference in eden odločilni urednik sklepnega dokumenta Latinskoameriškega škofovskega zasedanja v Aparecidi leta 2007.

Na njegov 77. rojstni dan so v Vatikanu na spletni strani www.vatican.va odprli spletni album s fotografijami in pridigami papeža Frančiška. Sveti oče je na svoje rojstnodnevno kosilo povabil štiri brezdomce, ki jih je poiskal vodja ustanove za apostolske nabirke v Vatikanu, nadškof Konrad Krajewski.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh