Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse lepo za 99 let, gospod Zorko!

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 19. 11. 2020 / 08:36
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2020 / 10:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vse lepo za 99 let, gospod Zorko!

Vse lepo za 99 let, gospod Zorko!

Danes v stoto leto življenja vstopa pisatelj in akademik Zorko Simčič.

Bog vas blagoslavljaj, akademik Zorko Simčič! FOTO: arhiv Družine



Danes praznuje častitljivih 99 let velik človek in izjemen pisatelj, akademik Zorko Simčič. Najlepše želje mu pošiljamo z uredništva Družine, Bog ga blagoslavljaj!

Rodil se je 19. novembra 1921, otroštvo in mladost je preživel v Mariboru. Čas študija na državnem učiteljišču in ljubljanski Filozofski fakulteti je zaznamovala vojna. Bil je zaprt v taborišču Gonars, maja leta 1945 pa se je umaknil na avstrijsko Koroško. Po ovinkih v Trst in Rim je leta 1948 s skupino beguncev odplul v Argentino, kjer je bil več desetletij neutrudni spiritus agens tamkajšnje slovenske skupnosti. Po pol stoletja zdomstva se je leta 1993 z družino vrnil v domovino. V enem od intervjujev za Družino je o vrnitvi povedal, da je »ves čas čutil nekako dolžnost priti, čeprav je bilo tvegano. Moja dva brata sta mrtva, mrtva je vrsta prijateljev, še dandanes jih nekateri obsojajo za izdajalce. Oni ne morejo govoriti, jaz pa skušam tudi v domovini pričati za resnico.« Ob tem je navedel pesnika Menarta: »Boli povsod, a naj boli doma.«


Na vprašanje, kaj mu pomeni literatura, je Zorko Simčič ob svoji 90-letnici v intervjuju za Družino (priloga Slovenski čas, december 2011) odgovoril: »Pokrajino, v kateri mi teče bistveni del življenja. Literatura drugih avtorjev mi je predvsem v mladih letih bila duševna hrana, moje lastno ustvarjanje pa zvesta pomočnica pri osebni rasti. V zadnjih letih pa mi je pisanje bilo tudi zatočišče pred prehrupnim svetom. Umik v sicer umeten, virtualen svet, ki pa je vendarle lahko poln resnice.« FOTO: arhiv Družine



Opus več kot 30 knjižnih del

Literarno ustvarjanje Zorka Simčiča sodi v kanon slovenske književnosti 20. stoletja. Ustvaril je izjemen opus prek trideset knjižnih del: od romanov, dram, novel in dnevnikov do esejev in pesnitev. Kar nekaj del je izšlo v več ponatisih. Za roman Človek na obeh straneh stene, ki je sicer izšel leta 1957 v Buenos Airesu, a je bil slovenskemu bralstvu nedosegljiv do leta 1991, je sredi devetdesetih let prejel nagrado Prešernovega sklada. Svetovljansko knjižno delo štejemo med najpomembnejša dela prejšnjega stoletja in je kot eden »najboljših slovenskih romanov« del šolskega kurikuluma. Ob pisateljevi 90-letnici je založba Beletrina izdala literarno mojstrovino, »veliki roman slovenske proze 21. stoletja«, kot so zapisali ob podelitvi velike Prešernove nagrade februarja 2013 – roman na več kot 700 straneh je Zorko Simčič pisal, ga klesal in pilil več kot tri desetletja.


Zorko Simčič na predstavitvi knjige Dohojene stopinje. FOTO: Tatjana Splichal


Ustvarjanje za in z Družino

Pri založbi Družina je izšlo več Simčičevih del. Leta 2001 sta v knjigi Prepad kliče prepad izšli dve drami: Tako dolgi mesec avgust in Zgodaj dopolnjena mladost, dve leti pozneje pa še roman o Slomšku Človek za vse čase, in knjiga Ob žerjavici in ognju, kjer so zbrani Simčičevi intervjuji in nagovori. Akademik Zorko Simčič je bil dolga leta tudi reden kolumnist našega tednika, še vedno pa ostaja eden naših najbolj pronicljivih piscev. Ob življenjskem jubileju mu kličemo z njegovimi pozdravnimi besedami: »Korajža!«, Bog vas blagoslavljaj tudi v stotem letu življenja.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

"Stoletje, pred katerim človek obnemi"

»V resnici je tako, da se rojevaš in prerajaš vse življenje«

»Pametnim in pogumnim!«

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh