Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse najboljše, sveti oče!

Objava: 16. 04. 2010 / 07:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vse najboljše, sveti oče!

Papež Benedikt XVI. danes praznuje svoj 83. rojstni dan

Nekaj zanimivosti o svetem očetu Benediktu XVI.

- Papež Benedikt XVI. je najmlajši izmed treh otrok zakonskega para Josepha st. in Marie Ratzinger. Njegov oče je bil policist, njegov brat Georg pa je prav tako duhovnik. Papeževa sestra Maria je bila njegova gospodinja vse do svoje smrti v starosti 69 let.

- Papeževa starša naj bi se spoznala prek oglasa, ki ga je 43-letni Joseph Ratzinger st. objavil v časopisu ‘Bild am Sonntag’. Benedikt XVI. je menda še vedno naročnik omenjenega časopisa.

- Pri šestnajstih letih so Josepha Ratzingerja vpoklicali v nemško vojsko.

- Leta 1945, v času druge svetovne vojne, je mladi Joseph dezertiral iz nemške vojske in nekaj časa preživel kot ameriški vojni ujetnik.

- Papež Benedikt XVI. tekoče govori nemško, angleško, italijansko, francosko in špansko, malce pa tudi portugalsko. Seveda govori in bere tudi klasično latinščino.

- Sveti oče se sprošča z večernim igranjem na klavir in, če je le mogoče, vsak dan rad prisluhne glasbenim mojstrovinam Mozarta in Bacha. O Mozartovi glasbi je nekoč dejal: ‘Njegova glasba še zdaleč ni zgolj zabava, pač pa premore celotno tragiko človeškega obstoja’.

- Papež Benedikt XVI. ljubi mačke, dve živita tudi v njegovem gospodinjstvu. Ena izmed njih je potepuška mačka z rimskih ulic.

- Sveti oče še vedno hrani igračke iz blaga, ki mu jih je kot otroku sešila njegova mati.

- Kaj je tisto, kar sveti oče v Vatikanu najbolj pogreša iz svoje domovine Bavarske? Adelholški sadni sok, bavarske klobasice, ki jih izdelujejo bratje frančiškani, svojo najljubšo restavracijo, adventne venčke in bavarska božična drevesca. Njegov dolgoletni prijatelj, bankir Thaddaeus Joseph Kuehnel, pogosto svoj avto naloži s papeževemi najljubšimi stvarmi (s sokom in klobasicami, da ne bo pomote) in jih odpelje proti Rimu.

- Papeževa najljubša jed so bavarski krompirjevi ravioli z rezanci iz palačink, zelo rad pa ima tudi sir mocarelo, narejen iz bivoljega mleka. Sir mu v dar pogosto pošljejo škofje iz italijanske Kampanije, kjer naj b izdelovali najboljšo mocarelo te vrste. Ta sir običajno pridelujejo iz kravjega mleka.

- V Weideneder Brau Vertriebs GmbH, majhni družinski pivovarni iz kraja Tann v Nemčiji, varijo ‘Papeževo pivo’. Na etiketi je zapisano: ‘Posvečeno velikemu sinu naše domovine, papežu Benediktu XVI.’

- Papež Benedikt XVI. ima dovoljenje za pilotiranje helikopterja in je pogosto rad sam upravljal papeški helikopter na letu iz Vatikana do papeške letne rezidence v Castel Gandolfu. Nima pa vozniškega dovoljenja, saj se nikoli ni naučil voziti avtomobila.

- Sveti oče meni, da je darovanje organov ‘dejanje ljubezni’, zato ima vedno pri sebi izkaznico darovalca.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh