Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Vse religije so zlorabljene kot opravičilo za nasilje'

Objava: 27. 08. 2009 / 17:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Vse religije so zlorabljene kot opravičilo za nasilje'

Ameriški mislec James W. Jones o versko motiviranem terorizmu

Usodna napaka je, da versko motivirani terorizem po 11. septembru 2001 povezujemo izključno z islamom. Vse religije so zlorabljene kot opravičilo za nasilje. To je poudaril ameriški mislec in strokovnjak za terorizem profesor James W. Jones v pogovoru za avstrijski časopis. Jones se je v tem tednu s predavanjem z naslovom 'Svete vrednote, sveti teror' udeležil mednarodnega kongresa o psihologiji religij na Dunaju.

Kot vsako drugo človeško ravnanje ima tudi religija več razsežnosti. Razžaljeno ponižanje lahko spremeni v nasilje ali pa – kot nam kažejo primeri Mahatme Gandhija, Martina Luthra Kinga in Dalai Lame – 'v nekaj konstruktivnega', trdi Jones. Slednji so ponižanje uspeli spremeniti v ponižnost.

Ravno Združene države Amerike so pravi primer za to, da je tudi krščanska vera lahko zlorabljena za opravičevanje nasilja, pojasnjuje predavatelj z univerze Rutgers v ameriškem New Jerseyu. Navzoče je spomnil na primer nedavno umorjenega ginekologa, ki je na svoji kliniki opravljal splave, njegovega umora pa je obtožen militantni kristjan iz Kansasa. Tudi sicer se v Ameriki pojavlja vedno več teženj za 'ekstremna krščanska gibanja', med drugim neonacistične skupine, kot so 'Arijska rasa' ipd.

Po Jonesovem mnenju so potrebni trije dejavniki, da se človek prelevi v verskega terorista: skupnost ljudi, ki se čutijo ponižane; skupina, ki te ljudi nagovori k izvajanju nasilnih dejanj; verska ideologija kot opravičilo za nasilje. Ni nujno, da so ljudje pri tem bili sami deležni ponižanja, saj ravno primer teroristov 11. septembra kaže, da so storilci večinoma živeli na zahodu in navzven dajali znake popolne prilagojenosti temu načinu življenja.

Mednarodni kongres o psihologiji religij je v preteklem tednu potekal v osrednjih prostorih Dunajske univerze. Na njem je sodelovalo 250 strokovnjakov, poleg verskega terorizma pa so obravnavali tudi teme, kot so odnos mladih do okultnih ločin, religija in travma, ter duhovnost in duševno zdravje.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh