Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse več lačnih na svetu

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 19. 08. 2022 / 07:42
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2022 / 09:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vse več lačnih na svetu
Najhujša lakota je v Keniji, Somaliji in Etiopiji. FOTO: Caritas International

Vse več lačnih na svetu

Slovenska karitas ponovno poziva k povečani globalni solidarnosti za pomoč ob naraščajoči lakoti. Število ljudi, ki naj bi letos potrebovali humanitarno pomoč, se je povečalo na 303 milijone, kar je 29 milijonov več kot decembra 2021.

Ob svetovnem dnevu humanitarnosti Slovenska karitas opozarja, da je v zadnjih mesecih vse več lačnih po svetu, še posebej v posameznih državah Afrike in na drugih dolgotrajnih kriznih žariščih po svetu. Med razlogi za vse več lačnih so suše, vpliv kovida in konfliktov, še zlasti vojne v Ukrajini. Rastejo cene hrane, gnojil in goriva. Najhuje je v Keniji, Somaliji in Etiopiji, spregledati pa ne smemo tudi Sirije, Afganistana, Libanona, Jemna, Venezuele in drugih držav Afriškega roga.

Slovenci zbrali preko 3 milijone evrov pomoči za Ukrajino

Slovenska karitas je v letu 2021 z donacijami zbrala in posredovala 385.000 evrov za humanitarno pomoč ob različnih krizah po svetu. Pomagali so ob lakoti v Keniji, Centralnoafriški republiki, Venezueli in na Madagaskarju, beguncem v Libanonu in Ruandi, prizadetim ob kovidu v Indiji in Pakistanu, ob potresu na Hrvaškem in Haitiju, ob kovidu in poplavah v Bosni in Hercegovini. Letos je bila večina humanitarne pomoči namenjena ljudem, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini. Slovenska karitas zbrala in posredovala 3.062.645 evrov pomoči za Ukrajino. Sredstva so prispevali posamezniki in podjetja.

V letošnjem letu pa je bilo večina humanitarne pomoči namenjena ljudem, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini in beguncem v sosednjih državah. Ta pomoči je bila izjemna, saj je Slovenska karitas zbrala in posredovala 3.062.645 evrov pomoči za Ukrajino, ki so jo prispevali posamezniki in podjetja.

Karitas v Ukrajini deli pomoč. FOTO: Karitas Ukrajina 


Sodelujejo tudi z Ministrstvom za zunanje zadeve 

Humanitarna pomoč Karitas je potekala tudi ob sofinanciranju posameznih projektov s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva v skupni vrednosti 225.000 evrov. S pomočjo tega partnerstva so v zadnjem letu zagotovili humanitarno pomoč za boljše zdravje revnih in pomoč šolarjem na Madagaskarju, pomoč z osnovnimi potrebščinami za 252 ranljivih družin, ki jih je prizadel potres na Haitiju, pomoč s toplimi obroki za 1.039 ukrajinskih beguncev v Moldaviji, kjer so 200-tim beguncem zagotovili tudi trgovinske bone, na Poljskem pa 526 begunskim družinam razdelili pakete s hrano in s higienskimi pripomočki. Že tretje leto MZZ sofinancira tudi projekt »Celostna oskrba sirskih begunk, žrtev nasilja na podlagi spola v Libanonu«, ki ga na terenu izvaja Caritas Libanon. Preko mreže Caritas Internationalis pa je Vlada RS v zadnjem obdobju prispevala tudi 200.000 evrov za humanitarno pomoč Ukrajini in 30.000 evrov ob ciklonu na Madagaskarju.

Več kot le humanitarna pomoč

Alojzij John, Generalni tajnik Caritas Internationalis, ki prek mreže 162 nacionalnih organizacij in na tisoče lokalnih sodelavcev pomaga lokalnim skupnostim preživeti, je povedal: »Sodelavci Karitas so ves čas s skupnostmi in so obenem del njih, saj jim ne zagotavljajo le humanitarne pomoči, temveč si prizadevajo tudi za trajnostni razvoj, izgradnjo miru in socialno povezanost.«

Nalaganje
Nazaj na vrh