Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vseslovensko srečanje sodelavcev Karitas v Prlekiji

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 24. 05. 2024 / 16:24
Oznake: Dobrodelnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2024 / 17:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vseslovensko srečanje sodelavcev Karitas v Prlekiji
Vseslovensko srečanje sodelavcev Karitas na Stari Gori pri Sv. Juriju ob Ščavnici. FOTO: Karlo Smodiš

Vseslovensko srečanje sodelavcev Karitas v Prlekiji

»Pot Karitas je pot srca,« je zbrane sodelavce Slovenske in škofijskih Karitas in zaposlene v zavodih, ki delujejo v okviru Karitas, v podružnični cerkvi Svetega Duha na Stari Gori v župniji sv. Jurija pri Ščavnici pozdravil generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Dan za oddih in nabiranje novih duhovnih moči so začeli z ogledom prvega materinskega doma v Pomurju pri Sv. Juriju pri Ščavnici. Sodelavce Karitas sta sprejela predsednik Škofijske karitas Murska Sobota Boštjan Ošlaj, sicer tudi župnik pri Sv. Juriju, in generalni tajnik Jožef Kociper. Kot je povedala voditeljica doma Vlasta Glavač, je trenutno v domu šest mamic in šest otrok, ki so bili obiska zelo veseli. Letos mineva osem let od ustanovitve in čeprav so v tem času pridobili nekaj prostora tudi v Murski Soboti, je potreb še vedno več od možnosti nastanitve.

V materinskem domu pri Sv. Juriju ob Ščavnici. FOTO: Karlo Smodiš

V materinskem domu. FOTO: Karlo Smodiš

Maša v čudoviti baročni cerkvi Svetega Duha

Po ogledu materinskega doma so se zbrali v mogočni baročni cerkvi Svetega Duha na Stari Gori, ki se ob poslikavah italijanskega slikarja Jakoba Brolla iz Gumina in pozlačenimi oltarji ponaša tudi z drugimi najstarejšimi orglami v Sloveniji.

Cerkev na Stari Gori. FOTO: Karlo Smodiš

Predsednik Slovenske karitas nadškof Alojzij Cvikl se je na praznik Marije Pomočnice zahvalil sodelavcem Karitas za zavzeto strokovno delo v službi človeka.

Ljubezen naj odpre oči in srce

»Ljubezen nam odpre oči in razširi pogled, da lahko v človeku, ki ga srečamo na poti, prepoznamo brata in sestro,« je v nagovoru povedal nadškof Cvikl. »Namen karitativnega dela je, prinašati ljudem h katerim smo poslani veselje evangelija, veselo oznanilo, pa tudi edinost, pravičnost in mir. Samo na ta način rase okrog nas drugačen svet. Svet, ki postavlja ljubezen v središče.«

Somaševanje v cerkvi Svetega Duha na Stari Gori. FOTO: Karlo Smodiš

Sodelavcem je dejal, da so ljudje srca, ki pričujejo, da je Cerkev še posebej blizu tistim, ki se znajdejo v najrazličnejših stiskah. S tem pričevanjem dejavne ljubezni dajejo kredibilnost karitativnemu delu in ustvarjajo ozračje zaupanja. Za nesebično služenje se jim je tudi zahvalil in jih spodbudil, da še naprej nadaljujejo s tem plemenitim prizadevanjem. »Bodite v službi človeka, ki je potreben naše pomoči,« jih je povabil nadškof Cvikl. »Naj v nas najdejo tistega, ki postaja njihov sopotnik in človek srca, ki prinaša upanje tudi v temnih trenutkih.«

FOTO: Karlo Smodiš

Sodelavcem Karitas se je zahvalil tudi domači škof dr. Peter Štumpf, ki je prav ta dan obhajal 18 let škofovskega imenovanja.

Oljarna, mlina na veter in muzej

Po maši so si ogledali moderno Oljarno Kocbek, ki prodaja svoja bučna olja tudi v Dubaju ter je predana dolgoletni tradiciji in kakovosti. Mlin na veter je znamenitost, ki jo v Sloveniji redko vidimo, prav tako pa tudi raznovrstna stara orodja, ki so si jih ogledali v muzeju v prostorih nekdanje šole na Stari Gori. Da kar nekaj stare tehnike še deluje, so pokazali s traktorji starodobniki.

FOTO: Karlo Smodiš

Sodelavci domače Karitas pa so poskrbeli za okusno okrepčilo.

Nalaganje
Nazaj na vrh