Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vsi smo kdaj Malhi!«

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 14. 10. 2023 / 16:35
Oznake: Dogodek, Knjiga
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2023 / 17:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Vsi smo kdaj Malhi!«
Dr. Jože Urbanija (levo) in prof. Danijel Bezek, ki je pisatelju knjige Služabnik Malh postavil več pronicljivih vprašanj. FOTO: Jožef Pavlič

»Vsi smo kdaj Malhi!«

Pisatelj dr. Jože Urbanija je v pogovoru s prof. Danijelom Bezkom predstavil svoja književna dela, med njimi svetopisemski roman Služabnik Malh, ki je bil nominiran za literarno nagrado založbe Družina Svetlobnica 2022.

Društvo sv. Jakoba Kamnik je 13. oktobra zvečer v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom v mestu med Malim in Starim gradom pripravilo literarni večer s teologom in pisateljem dr. Jožetom Urbanijo iz Kamnika. 

Pisatelj dr. Jože Urbanija s knjigo Služabnik Malh, ki je bila nominirana za nagrado Svetlobnica 2022. FOTO: Jožef Pavlič

V dvorani samostana se je zbralo precej članov in podpornikov društva, ljubiteljev lepo in berljivo napisane besede ter Jožetovih prijateljev. Nikakor niso prišli zaman, saj se je avtor večjega števila literarnih del v pogovoru s prof. Danijelom Bezkom izkazal z globino misli, poznavanjem tematike, obravnavane v svojih delih, predvsem svetopisemske snovi. Oba sta jih ta večer prepričala.

Udeleženci kulturnega dogodka zbrano sledijo Jožetovi zgodbi o svetopisemskem služabniku Malhu, ki mu je apostol Peter odsekal uho. FOTO: Jožef Pavlič 

Kot predstavnik Založbe Družina se je kulturnega večera udeležil urednik njenih književnih del David Ahačič

Založbo Družina je predstavljal urednik literarnih del David Ahačič (prvi z leve). FOTO: Jožef Pavlič 

Gosta kulturnega dogodka je predstavila predsednica Društva sv. Jakob Kamnik dr. Marjeta Humar. Najprej »izpraševalca« prof. Danijela Bezka. Povedala je, da je prof. matematike, da je s tega področja objavil vrsto člankov, da občuduje pesnika Franceta Balantiča, da je raziskoval skavtstvo in gozdovništvo v Kamniku, delo Viktorja Repanška, raziskovalca krompirja, odkritje okostja mamuta v Nevljah, o katerem je napisal knjigo, posveča pa se tudi jasličarstvu, vodi Srečanja s knjigo pri Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik, po upokojitvi piše tudi ikone. Za svoje pomembno delo je bil leta 2017 nagrajen s srebrnim priznanjem Občine Kamnik.

Glavnega gosta večera – dr. Jožeta Urbanijo – je Humarjeva najprej kratko približala udeležencem kot teologa, informatika, bibliotekarja ter pisca strokovnih člankov in literarnih del.

Dr. Marjeta Humar, predsednica Društva sv. Jakob Kamnik, se zahvaljuje gostoma kulturnega večera pri frančiškanih v Kamniku. FOTO: Jožef Pavlič 

Letos sta izšli kar dve njegovi knjigi: pri Založbi Družina svetopisemski roman Služabnik Malh, ki je lani dobil tretjo nagrado Svetlobnice 2022, in Urmal, mamutov prijatelj. Strip (domišljijski roman), za katerega je Jože napisal besedilo, Miha Hančič pa je narisal ilustracije. Izdali sta ga Občina Kamnik in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in s tem počastili postavitev mamutove skulpture, delo kiparja Miha Kača. Strip je bil na festivalu Tinta nagrajen kot najboljši domači strip za otroke in mladino.

O Jožetovem svetopisemskem romanu z naslovom Služabnik Malh je Humarjeva dejala, da so v njegovem središču Jezus, služabnik Malh, njegova žena Rebeka in prt, s katerim je obrisala Jezusov trpeči in okrvavljeni obraz na poti do križanja na Kalvariji. »Roman prikazuje težke dogodke, iz katerih pa veje nek ljubezniv odnos med ljudmi, značilna je preprostost pripovedi. Skratka: nekoliko drugačen odnos, kot ga pričakujemo in je bolj ali manj značilen za sedanji čas. Iz zgodbe se izlušči tak pogled na življenje, kot ga Jože izraža v različnih mislih.« Nekaj jih je tudi navedla:

O ljubezni 

Ljubezen je temelja in zato najgloblja formula vsega, kar biva. Ljubiti, razumeti, vedeti in ponovno vedeti, razumeti in ljubiti. Krog, znotraj katerega je tudi sreča. Ljubezen je ključ do vseh spoznanj. Je pred resnico in je Resnica. Je najvišja vrednota.

O popolni sreči 

Kaj je popolna sreča? Sprejemanje sebe, svojega mesta, popolna usklajenost s smislom svojega bivanja.

O Slovencih 

V slovenskem narodu je veliko lepega in zdravega ter občudovanja vrednega, denimo izumitelji, umetniki, glasbeniki … tem je treba posvečati pozornost.

Pisatelj Jože Urbanija je v pogovoru s prof. Danijelom Bezkom povedal, kar piše tudi na zadnji strani knjige: »Malh je kot nekdo izmed nas. Človek, ki ima primerno plačano službo, urejene partnerske odnose, ki pa se nekega dne sreča z Jezusom, ta se ga tako ali drugače dotakne, morda ga celo ozdravi, tako kot Malha. Toda to izzove v njegovem življenju precej napetosti: najprej v njem samem, potem pa tudi v odnosu do ožje in širše družbe.«

Jože Urbanija je kratko, jedrnato in brez zadrege povedal bistveno, kar ga je vprašal Danijel Bezek, ki se je zelo poglobil v pisateljeva dela. Videlo se je, da sta dobra prijatelja. FOTO: Jožef Pavlič 

Pove tudi, kako je bilo z Malhom: »Služabnik Malh je nekdo, ki jo je pri opravljanju službenih dolžnosti pošteno skupil. Ne ve se, ali zato, ker se je preveč silil v ospredje, ali pa si ga je Simon nalašč izbral … Potreboval je takojšnjo zdravniško pomoč – in jo je tudi dobil. Ozdravil ga je Nazarečan, ki ga je Malh prišel aretirat. Tu pa se Malhova zgodba ne konča, ampak se šele začne.« Vse do njegovega spreobrnjenja. Kakšna je bila ta pot, sta predočila tako »spraševalec« kot odgovarjajoči – avtor knjige. Zelo domiselno, sporočilno, pereče tudi za sedanji čas in razmere na Slovenskem in po svetu. Kako, preberite!

 Nekaj od literarnih del dr. Jožeta Urbanije. FOTO: Jožef Pavlič 

Poleg omenjenih knjig sta sogovornika predstavila še nekatera druga »močna« Urbanijeva literarna dela. Vojni roman Soldat Klement, ki govori o usodi mobiliziranih Slovencev v nemško vojsko, posebej še ranjencev med drugo svetovno vojno. Zgodbo romarice Antonije v večerniškem romanu Antonija, ostani v Komposteli: kako se Antonija v iskanju duhovnega odpravi na to slovito romarsko pot (tudi pisatelj jo je prehodil) in nazadnje najde, kar je želela najti. Šmarnice Ljubim te, Terezija, govorijo o ljubezni »Male Cvetke« do Jezusa, predvsem pa njegovi do nje. O tem, da »Jezus izbere tistega, ki ga on hoče«. O tem, da je potrebno najprej ljubiti, potem boš tudi razumel. Ali, blizu Dechartesovega spoznanja: Cogito, ergo sum (Mislim, torej sem.), po »Mali Cvetki«: Mislim na Boga, torej sem. Da, kot služabnik Malh, slediš Jezusovemu (neizprosnemu) pogledu in ta te vodi k rešitvi, je rešitev zate. Kot je bil za Malha. Kajti, kogar je Jezus »pogledal«, si bo za vedno zapomnil ta pogled. Dr. Jože Urbanija si ga je zagotovo kot teolog, ta večer ni skrival, kaj mu je pomenil in mu še danes, kajti Jezus drugače gleda na ljudi, name, kot jaz na druge in sebe. »Kogar Jezus pogleda, ga bo ta pogled spremljal do konca življenja,« je prepričan Jože.

Veliko ljudi je kupilo knjigo, prišlo k avtorju po posvetilo in podpis. FOTO: Jožef Pavlič 

Povedal pa je tudi, kaj vse je počel v življenju kot teolog, knjižničar, predavatelj bibliotekarstva na Filozofski fakulteti v Ljubljani, velik ljubitelj gora, pohodnik, pregledovalec diplomskih nalog (več kot dvesto); nazadnje kot upokojenec. Zanj velja, da ne sme miniti dan, da ne bi naredil vsaj črte; to pomeni, česa napisal. Pri pisanju si prizadeva za lep jezik, jasno sporočilo in sočno zgodbo. Zaveda pa se tudi, da pravega pisatelja ni mogoče utišati. Po drugi svetovni vojni so si pri nas za nekatere režimski ljudje prizadevali, da bi to dosegli, so celo deloma uspeli; sedaj pa govorijo močneje kot kdajkoli. Kot Jože Urbanija: močno, jasno, duhovno poglobljeno in sporočilno.

Zato so tudi številni obiskovalci kulturnega večera odšli domov z njegovo knjigo Služabnik Malh in posvetilom. Poprej pa se je prijateljsko pomenili ob kozarcu Jožetovega odličnega vina in sladkarijah njegove življenjske spremljevalke. Med njimi tudi direktorica Knjižnice Franceta Balantiča mag. Breda Podbrežnik Vukmir.

Jožetu Urbaniji je za uspeli roman Služabnik Malh čestitala tudi direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir. FOTO: Jožef Pavlič 

Zahvala sogovornikoma dr. Marjete Humar je bila več kot umestna.

Nalaganje
Nazaj na vrh