Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob nakupu nad 40€ vas čaka brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom!

Zapri
Iskanje
Proza

Služabnik Malh


Novo
Proza

Služabnik Malh

Jože Urbanija

Roman se navdihuje ob evangeljskih pripovedih o Jezusovi obsodbi, smrti in vstajenju ter v domišljiji oživlja like, ki so le bežno omenjeni. Več
24,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Služabnik Malh
Služabnik Malh
24,90€

Lastnosti

Koda: 9789610410089
Založba: Družina
Leto izdaje: 2023
Število strani: 240
Vezava: mehka
Mere: 140 x 210 mm
ISBN: 978-961-04-1008-9

O izdelku

Roman Jožeta Urbanije se navdihuje ob evangeljskih pripovedih o Jezusovi aretaciji, obsodbi, smrti in vstajenju ter v domišljiji oživlja like, ki so v teh pripovedih le bežno omenjeni. Osrednji osebi romana sta namreč zakonca Malh, služabnik velikega duhovnika, ki mu je v vrtu Getsemani Simon Peter odsekal uho (Mt 26,51; Mr 14,47; Lk 22,50-51; Jn 18,10), ter Rebeka, ki je Jezusu na križevem potu obrisala potni in okrvavljeni obraz (in da, pojasnjeno je tudi, zakaj se ta prtič v krščanski tradiciji imenuje »Veronikin prt« in ne »Rebekin«). V zgodbi o njunem srečanju z Jezusom ter vseh spremembah, ki jih le-to prinese v njuno življenje, pa srečamo tudi druge svetopisemske osebe, ki se jih je dotaknila Odrešenikova ozdravljajoča roka, npr. slepega iz Betsajde (Mr 8,22-26) ali Samarijanko iz Siharja (Jn 4,1-42). Roman je prejel nominacijo za literarno nagrado svetlobnica 2022.


O avtorju: 

Jože Urbanija (1941) se je rodil na Škrjančevem pri Radomljah. Diplomiral je na ljubljanski Teološki fakulteti leta 1971, magistriral na Vseučilišču v Zagrebu ter doktoriral iz bibliotekarstva na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Dve desetletji je predaval bibliotekarstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Prejel je veliko priznanje Filozofske fakultete ter zlato plaketo Univerze v Ljubljani.


Odlomek iz knjige:

»Služabnik Malh je nekdo, ki jo je pri opravljanju službenih dolžnosti pošteno skupil. Ne ve se, ali zato, ker se je preveč silil v ospredje, ali pa si ga je Simon nalašč izbral … Potreboval je takojšnjo zdravniško pomoč – in jo je tudi dobil. Ozdravil ga je Nazarečan, ki ga je Malh prišel aretirat. Res, čudna so pota Gospodova! Tu pa se Malhova zgodba ne konča, ampak se šele začne.

Malh je kot nekdo izmed nas. Človek, ki ima primerno plačano službo, urejene partnerske odnose, ki pa se nekega dne sreča z Jezusom, ta se ga tako ali drugače dotakne, morda ga celo ozdravi, tako kot Malha. Toda to izzove v njegovem življenju precej napetosti: najprej v njem samem, potem pa tudi v odnosu do ožje in širše družbe.«

Podobni izdelek

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Novo
Skriti princ
Proza
22,90€
Novo
Magdalena
Svetniki
24,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh