Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vstajenjsko materinstvo je na voljo tudi zate [RECENZIJA KNJIGE]

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 01. 2024 / 07:10
Oznake: Knjiga
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2024 / 09:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vstajenjsko materinstvo je na voljo tudi zate [RECENZIJA KNJIGE]
Naslovnica knjige

Vstajenjsko materinstvo je na voljo tudi zate [RECENZIJA KNJIGE]

Še ena obveznost že tako obremenjenih mater? Ko spoznate, kako močno je materinstvo povezano z evangelijem in kako lahko vera vpliva na vsakdanje radosti in izzive materinstva, bo vstajenjsko materinstvo postalo vir navdiha in moči za nepredvidljiv vsakdan sodobnih mamic.

Knjiga Vstajenjsko materinstvo: uresničevanje evangelija v materinstvu prepričljivo osvetljuje povezavo med evangelijem in vsakodnevnimi izzivi materinstva. Američanki, Emily Jensen in Laura Wifler, soustanoviteljici organizacije Vstajenjsko materinstvo in sovoditeljici priljubljenega podkasta, sicer pa svakinji, se v knjigi osredotočata na to, kako lahko vera pomaga materam pri spoprijemanju s pogostimi težavami ter kako lahko integrirajo svojo vero v vsakdanje življenje tudi takrat, ko so naši »sončki« bolj podobnim poletni nevihti.

Kaj je vstajenjsko materinstvo? 

Emily Jensen in Laura Wifler pod besedno zvezo vstajenjsko materinstvo pojmujeta »materinstvo v luči vstajenja Jezusa Kristusa«, tako da se starodavne resnice iz evangelija povežejo s sodobnim materinstvom. Tudi sami sta ženi in mamici, ki sta se spraševali o evangeliju znotraj svoje materinske vloge. Prepričani, da se z istimi vprašanji ukvarjajo tudi druge (krščanske) matere, sta ustvarili podkast, v katerem sta evangelij vključili v materinstvo in materam ponudili iztočnice za pogovor o Bogu tudi v prvih dneh novega življenja, ko jih otroci najbolj potrebujejo. Podkast so poslušale številne matere in tudi same postavljale vse več vprašanj. Tako je prerasel prvotno skromno zamisel o le nekaj epizodah.

Brez nasvetov in občutka krivde

Vstajenjsko materinstvo dosega matere na družbenih omrežjih, skozi članke, razlage Svetega pisma in knjigo, ki jo lahko zdaj berete tudi v slovenščini. In to brez slabe vesti, saj ta ne ponuja vseprisotnih starševskih nasvetov, seznamom opravil, s katerimi rešimo vse težave, in ne povzroča nobenih občutkov krivde. Avtorici se zavedata, da je vsak otrok, vsaka mama, vsaka okoliščina drugačna, zato enotnih rešitev ni. Je le upanje, ki ga prinaša evangelij.

»Materinstvo je zapleteno in kaotično, in zavedali sva se, da ne moreva govoriti v imenu vseh mam, zato sva podelili le, kar sva se naučili,« pravita avtorici v uvodu. »Vsako obdobje materinstva se zdi polno zmag in porazov, veselja in žalosti, sreče in bridkosti. Matere se učimo zdržati to napetost. A skozi vse to nas srečuje upanje evangelija in nas oblikuje.« Hkrati poudarjata, da ni ključno, koliko same doživljamo svoje materinstvo kot uspešno, ampak da izročamo svoje dosežke in preizkušnje v Božje roke.

Ali so leta, ko so otroci majhni, izgubljena?

Kolikokrat ste slišale, drage matere, da bo vse lažje, ko otroci zrastejo in naposled odrastejo? Takšne izjave kažejo na to, kako družba gleda na matere z majhnimi otroki: na tiste, ki se žrtvujejo sleherno minuto za svoje potomce. V resnici je vsaka »žrtev« veselje, hkrati pa se sodobne matere vse bolj zavedajo, da je le spočita, srečna mama lahko najboljša mama svojemu otroku, zato si znajo vzeti čas zase, da se po izčrpavajoči vlogi razsodnika med sorojenci, tolažnika po zapovedani omejitvi ali naporni igri, ki si jo je z nejasnimi pravili pravkar izmislil malček, umiri, zadiha in napolni z energijo.

To je lahko čas za premišljevanje na kratkem sprehodu, pogovor s »sotrpinko« prijateljico ali poglobitev v evangelij. Za to ne potrebujemo veliko časa in ni treba, da otroci spijo oz. so odsotni, ko beremo Sveto pismo. Že majhen trud je dovolj, seštevajo se minute in ure, kratke misli in dolgi odlomki. Avtorici vabita, da vključimo evangelij v svoje življenje tako, da se bo sčasoma prepletal z vsakdanjim življenjem. Seveda se zavedata, da se lahko zgodi, da bo Sveto pismo ostalo zaprto dlje časa in s tem ni prav nič narobe, če po njem živimo.

Sprejmite nepredvidljivost materinstva in ostanite zveste svoji veri

Avtorici dodajata, da ni treba živeti linearnega in predvidljivega življenja, četudi smo matere. Knjiga opogumlja bralke, naj poiščejo srednjo pot med delom, opravljanjem domačih nalog in skrbjo za otroke. Skozi to sporočilo avtorici matere spodbujata, da sprejmejo dinamičnost in nepredvidljivost materinstva, ob tem pa ostanejo zveste svoji veri in prepričanjem.

Knjiga Vstajenjsko materinstvo: uresničevanje evangelija v materinstvu motivira matere k življenju v evangeliju ter jih vabi, da odkrijejo globine evangelija in njegovo neposredno uporabnost v kontekstu materinstva. Avtorici spretno pripovedujeta zgodbo odrešenja in razkrivata, kako se evangelij tesno povezuje z različnimi vidiki materinstva. Knjiga prinaša tudi upanje, svobodo in veselje v vse sfere materinskega življenja. Na posebnih okrašenih straneh so sporočila upanja (npr. »Bog ima načrt za ta dan«; »Noben trenutek ni tako navaden in droben, da božja slava ne bi mogla posvetiti vanj«; »Nismo tekmice, ampak skupnost«), ob koncu poglavij pa vprašanja, ki ponujajo možnost premisleka in rasti v danem trenutku.

Kupi v trgovini

Novo
Vstajenjsko materinstvo
Drugi priročniki
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh