Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vstopnina za mašo?

Objava: 10. 08. 2010 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vstopnina za mašo?

Angleška Cerkev ne računa vstopnine za dogodke ob papeževem obisku, pač pa vernike prosi za solidarnostni prispevek, s katerim bodo prireditelji pokrili organizacijske stroške obiska.

Msgr. Andrew Summersgill, koordinator bližajočega se papeževega obiska v Veliki Britaniji septembra letos, je minulo nedeljo pojasnil, da romarjem, ki se bodo udeležili katerega koli dogodka na prostem ob obisku svetega očeta, ne bo potrebno plačati ‘vstopnine za mašo’, pač pa bodo naprošeni za solidarnostni prispevek, s katerim bo angleška Cerkev lažje pokrila stroške prevažanja vernikov.

Papež Benedikt XVI. bo Veliko Britanijo obiskal med 16. in 19. septembrom letos, predvideni pa so trije množični dogodki na prostem, ki naj bi se jih udeležilo precejšnje število britanskih vernikov: maša v Bellahoustonu, vigilija v londonskem Hyde Parku in maša v Cofton Parku.

Nekateri romarji, pa tudi krajevni mediji, so se negativno odzvali na obvestilo, ki so ga prireditelji obiska objavili poldrugi mesec pred papeževim prihodom. V obvestilu so zapisali, da naj bi stroški za udeležbo oz. prevoz do prizorišč v Cofton Parku in Bellahoustonu na posameznega vernika znašali 25 oz. 20 britanskih funtov.

Msgr. Summersgill poudarja, da gre za prispevek pri prevozu in ne za plačilo udeležbe pri sveti maši. S tem denarjem naj bi pokrili tudi stroške urejanja prometa in ‘varno akreditacijo vseh romarjev, ki se želijo udeležiti slovesnega dogodka’. Koordinator papeževega obiska razliko med stroški pojasnjuje z ustaljeno prakso ob svetovnem dnevu mladih, ko udeleženci ob prijavi plačajo določeno vsoto, s katero prireditelji pokrijejo organizacijske stroške dogodka.

Kot je še pojasnil msgr. Summersgill, ni nujno, da za stroške prispeva vsak posameznik, pač pa bodo sredstva prispevale tudi župnije oz. škofije. Zbiranje denarja znotraj škofije je prepuščeno vsaki posamezni škofiji. Prispevki za stroške pa naj bi bili enaki za vse udeležence, ne glede na to, od kod bodo pripotovali na prizorišče papeževega obiska.

Vsak romar, ki se bo udeležil vsaj enega izmed dogodkov ob obisku svetega očeta, bo prejel ‘romarski paket’ – platneno vrečko z romarskim potnim listom, spominsko zgoščenko in razglednico.

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/70E4B5E22627045AC125777700436666?OpenDocument

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh