Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vtisi s tabora Prevzgojnega doma Radeče

Za vas piše:
A. A.
Objava: 30. 07. 2021 / 15:19
Oznake: Družba, Vzgoja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 15:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vtisi s tabora Prevzgojnega doma Radeče
Tabor je bil razdeljen na doživljajski ter praktični del. FOTO: Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij

Vtisi s tabora Prevzgojnega doma Radeče

V prevzgojnem domu Radeče je od 20.-22. julija potekal poletni tabor na Magolniku, ki se ga je skupaj s strokovnimi sodelavci zavoda udeležilo 6 mladoletnikov.

Tabor je bil tematsko razdeljen na dva dela, doživljajski del z nekaterimi izobraževalnimi vsebinami ter pomoč pri različnih opravilih. »Mladoletnikom so všeč aktivnosti, v katerih imajo odgovornost. Pri načrtovanju tabora sledimo prvinam doživljajske pedagogike, ki temelji na ponujanju doživetij, ki tako udeležencem kot organizatorjem dajejo možnost odkrivanja močnih osebnih področij.« pove Jerica Lipec, direktorica Prevzgojnega doma Redeče. Program tabora so v celoti pripravili trije strokovni sodelavci, s pomočjo ostalih sodelavcev z različnimi kompetencami, pedagogi, inštruktorji, pravosodni policisti, tudi inštruktorjem preživetja v naravi.

Prve dni so mladoletniki preživljali z inštruktorjem preživetja, s pomočjo katerega so izdelali naravni bivak, spoznavali so zdravilne rastline, brez vžigalic pripravili ogenj. Sledilo je spoznavanje s konji, potopisno predavanje o Etiopiji z degustacijo, povratek v zavod pa je vključeval izlet visečega mostu čez Savo v Renkah, Litijski rudnik Sitarjevec ter grad Bogenšperk. Drugi del programa je vključeval delno obnovo lesenega dela hiše na Magolniku ter ureditve dela cestišča. Nabirali so borovnice in si vsakodnevno pripravljali obroke, priskrbeli drva za taborni ogenj, ob katerem so potekali družabni večeri on glasbi in petju.

Takole je izgledal postavljen bivak. FOTO: FOTO: Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij

Zadovoljni z izvedbo

Letošnjo izvedbo direktorica Prevzgojnega doma ocenjuje kot uspešno. 

Mladoletniki so dobili izkušnjo življenja v naravi, nekateri so bili prvič na tovrstni aktivnosti. Spanje zunaj je bila za nekatere prvovrstna izkušnja. Dan je bil zapolnjen z aktivnostmi, od delovnih do sprostitvenih, v katerih je lahko vsak našel kaj zase.. En mladoletnik je bil zadolžen za pripravo hrane, drugi se je izkazal pri izredni skrbi za čistočo v kuhinji, nekateri so zelo odgovorno pristopili k obnovi lesenega podesta in stopnic. (Jerica Lipec)

Svojevrstna izkušnja je bila po njenih besedah tudi izkušnja mladoletnikov, živeti z delavci zavoda, saj jih zaradi različnih dejavnosti ti doživljajo drugače, z bolj pristnimi odnosi, kar je čudovita izkušnja za učenje socialnih veščin. Sprostitvene dejavnosti tu niso nobena izjema, vse od glasbenih večerov, do igranja nogometa ali opazovanja travniških rož.

Bivanje z delavci zavoda je poglobilo njihove odnose. FOTO: Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij

Vtisi udeležencev iz prve roke

Vseh šest udeležencev je za nas podalo kratke izjave o preživetem in tistem, kar se jim je v spomin najbolj vtisnilo. Prvi je povedal, da je bilo najbolje poslušati inštruktorja preživetja v naravi. Drugemu se je najbolj v spomin vtisnilo postavljanje bivaka in spoznavanje rastlin. 

Fajn so mi bile vse aktivnosti, sproščujoče okolje.

Všeč mi je bilo, da smo sami pripravljali hrano.

Bal sem se konjev, prvič v življenju sem bil na konju. Bilo je strašljivo, ampak fajn.

Lahko bi v zavodu imeli vojaško vzgojo, takšno kot inštruktor preživetja v naravi, je povedal šesti udeleženec. FOTO: Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij

Kupi v trgovini

Še vedno se ljubiva
Medosebni odnosi
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh