Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vzbujajte čudenje nad Božjo skrivnostjo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 02. 2015 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Vzbujajte čudenje nad Božjo skrivnostjo«

Papež Frančišek se je včeraj sestal z duhovniki rimske škofije.

Pridige po besedah papeža Frančiška ne bi smele biti solistični nastopi, pa tudi ne pretirano toge. Za dobro pridigo je potrebno »spontano, običajno in versko ozračje« brez narejenosti in umetničenja, je sveti oče dejal med včerajšnjim srečanjem z župniki in drugimi duhovniki rimske škofije, ki jih je sprejel v Vatikanu. »Kdor izvaja solistične nastope«, ljudem ne predstavlja Božje skrivnosti, je pojasnil Frančišek.



Podobno velja za naučene in »umetne« pridige, pri katerih so geste zlorabljene zgolj za »posebne učinke«. Pridige morajo v ljudeh vzbuditi čudenje nad Božjo skrivnostjo. Umetnost pridige je v tem, da skupaj z verniki moli Boga, »vendar na normalen način«.

Frančišek je včeraj za zaprtimi vrati sprejel več tisoč duhovnikov, ki delujejo v rimski škofiji. Tema tradicionalnega srečanja v začetku postnega časa je bila pridiganje. Frančišek, ki je o tej temi izčrpno pisal že v svoji okrožnici Veselje evangelija leta 2013, je duhovnike nagovoril brez vnaprej pripravljenega besedila. Prav pred kratkim so v Vatikanu predstavili tudi priročnik za pripravo pridig.

Vir: Kathpress / RV
Foto: RV

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh