Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vzeli so nam trgovino, zdaj bodo še župnijo«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 12. 2019 / 13:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2019 / 08:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Vzeli so nam trgovino, zdaj bodo še župnijo«

»Vzeli so nam trgovino, zdaj bodo še župnijo«

S škofom Francem Šuštarjem o načrtu združevanja župnij.

Foto: Tatjana Splichal

Ljubljansko nadškofijo čaka z novim letom združevanje župnij. Kot nas je z načrtom seznanil generalni vikar Franc Šuštar, se s 1. januarjem 2020 ukinja oz. pridružuje večjim, sosednjim 12 manjših župnij. Vse razen ene so bile doslej že dolgo v soupravi. Takih župnij je sicer v ljubljanski nadškofiji od 234 župnij kar 62. Nekatere od njih imajo zelo malo prebivalcev in majhna župnijska občestva svojega župnika že več let nimajo in k njim ob nedeljah in praznikih ter morda kdaj med tednom prihaja maševat župnik iz sosednje župnije. S škofom Šuštarjem smo govorili o spremembah, ki čakajo župljane novonastalih župnij.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Družine.

Katere župnije se ukinjajo?

Dvanajst manjših župnij bo pridruženih večjim, sosednjim župnijam. Župnija Šenturška Gora se pridruži župniji Cerklje na Gorenjskem, župnija Golo se pridruži župniji Ig, župnija Draga se pridruži župniji Loški Potok, župnija Kokra se pridruži župniji Preddvor, župnija Velike Poljane se pridruži župniji Ribnica, župnija Gora pri Sodražici se pridruži župniji Sodražica, župnija Turjak se pridruži župniji Škocjan pri Turjaku, župnija Javorje pri Litiji se pridruži župniji Šmartno pri Litiji, župnija Leše se pridruži župniji Tržič - Bistrica, župnija Zapoge se pridruži župniji Vodice, župnija Sv. Planina se pridruži župniji Zagorje ob Savi in v Ljubljani se župnija Ljubljana - Sv. Trojica pridruži župniji Ljubljana - Marijino oznanjenje, cerkev Sv. Trojice pa bo tako postala samostanska, kot je že bila v preteklosti.

Vseh 12 župnij, ki se bodo pridružile sosednji župniji, je že zdaj v soupravi. Kaj bo s 1. januarjem drugače?

Največja sprememba bo pravni status, na pastoralnem področju pa ne bo večjih sprememb. Župniki, ki so skrbeli za župnijo v soupravi, so doslej v dveh župnijah vodili župnijske in matične knjige. To bo zdaj poenoteno, razbremenjeni bodo administrativnih in upravnih del. Za duhovnika bo laže. V teh župnijah so že stekle priprave, župniki so bili naprošeni za pripravo inventarnih poročil, da se bo vedelo, kaj župniji pripada in bo njej tudi ostalo. Premoženje pridruženih župnij se bo sicer pridružilo povečani župniji, vendar bo namenjeno skupaj s prihodki za pridruženo cerkev in vse njene potrebe. Arhidiako­ni in škofje smo se z ljudmi že pogovarjali, iskali skupne rešitve, razumevanje …

Ob tej problematiki ne želimo govoriti le o izgubljanju, upadu vernikov, pomanjkanju duhovnikov, ampak predvsem o novih možnostih. V večjih župnijah se veliko dogaja, srečujejo se različne skupine, česar v manjših ni. Tako bodo tudi ljudje iz manjših župnij deležni dobrot in dobrin večjih ter hkrati sami prispevali svoje sodelovanje.

Kakšne bodo spremembe za župljane: kako bo z mašami, zakramenti, veroukom …?

Glede nedeljskih svetih maš in določenih obredov, kot so krsti, poroke, pogrebi, bo ostalo kot doslej. Vse to bo še vedno tudi na pridruženih župnijah.

Pri verouku pa se že sedaj skupine vse bolj združujejo v večje skupine in so že sedaj pogosto skupaj v večji župniji. Verouk je tako v krajih, kjer veroučenci tudi obiskujejo šolo. Večje skupine so tudi koristne predvsem za otroke, skupinsko delo laže teče z večjo skupino, kot če so v učilnici le zelo maloštevilni otroci. Otroci se bodo tudi laže vključevali v oratorij in druga praznovanja, npr. ob sv. Miklavžu, materinskem dnevu.

Kako bo s slovesnostmi, kot so prvo obhajilo, birma in župnijski dogodki?

Tudi tu je treba biti realist. Če ima župnija majhno cerkev, poleg pa je župnija z veliko cerkvijo in več birmanci, je prav, da so takrat v večji cerkvi. Vendar je treba pogledati, kolikor bo mogoče, da se slovesnosti tudi primerno porazdelijo. O vsem tem se bodo dogovarjali člani župnijskega pastoralnega sveta. Ta bo zdaj skupen za obe župniji, v njem bodo predstavniki iz obeh krajev. Ravno spomladi 2020 bo postavitev novih članov ŽPS in bodo tako že marca po teh župnijah lahko začeli svoje delo. Tu bodo ljudje lahko še bolj stopili skupaj, v skupnem svetu bodo svoje predloge imeli tudi člani pridruženih župnij in jih bodo uresničevali.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh