Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzgoja je temelj za zaščito okolja in svetovni mir, pravi sveti oče

Objava: 04. 01. 2010 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vzgoja je temelj za zaščito okolja in svetovni mir, pravi sveti oče

Prvi papežev nagovor v letu 2010, na praznik Marije, svete Božje matere, in na 43. svetovni dan miru

Papež Benedikt XVI. je prvega januarja, na praznik Marije, svete Božje matere in na 43. svetovni dan miru, daroval prvo sveto mašo v novem letu. V pridigi je pozval k naložbi v vzgojo, ki temelji na spoštovanju človeškega bitja, kar pa je osnova za zaščito okolja in izgradnjo svetovnega miru.

Papeževo sporočilo za Svetovni dan miru 2010 nosi naslov ‘Če želiš gojiti mir, varuj stvarstvo’, sveti oče pa ga je predstavil minuli petek v svojem nagovoru v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Poudaril je, da se nam Božje obličje razodeva skozi celotno Sveto pismo in se udejani s Kristusovim rojstvom, kar naj bi bilo naše izhodišče za razmislek, kako vzpostaviti mir na svetu.

Odsev Božjega obličja v današnjem svetu, zatrjuje sveti oče, lahko vidimo v obrazu nedolžnih otrok, ki nas ‘po tihem pozivajo k odgovornosti’. V luči njihove nemoči, da bi branili sami sebe, nadaljuje papež, vsakršno upravičevanje vojne in nasilja izgubi svojo veljavo. Po papeževih besedah bi se zgolj morali usmeriti v projekte za vzpostavitev miru, odložiti orožje vsake vrste in skupno delovati v izgradnji sveta, ki bo vreden človeka. ‘Privilegiran’ način, ki vodi k miru, je namreč naša sposobnost, da drug drugega priznamo kot ‘brata v človeštvu’, ne glede na barvo kože, veroizpoved ali izvor.

Že od malih nog je pomembno, da nas vzgajajo v spoštovanju sočloveka, je pojasnil sveti oče, četudi se naš bližnji od nas razlikuje. Pri tem je Benedikt XVI. pozval k ponovnemu upoštevanju ‘človeške ekologije’, saj med spoštovanjem človeka in ohranjanjem narave obstaja močna in tesna vez. Če je ponižan človek, tako papež, je ponižano tudi okolje, v katerem živi.

Sveti oče je svoj nagovor sklenil s pozivom, naj vlagamo v vzgojo, ki ne temelji zgolj na tehničnih in znanstvenih dosežkih, pač pa se osredotoča na ‘spoštovanje človeka in njegovih pravic ter temeljnih dolžnosti’. Le tako je po papeževih besedah naša predanost okolju lahko resnično orodje za izgradnjo miru.

Med številnimi duhovniki, ki so darovali mašo skupaj s svetim očetom, so bili vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone, in častni predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, kardinal Renato Raffaele Martino.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh