Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzgoja za ljubezen je ključno vprašanje sinode o družini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 11. 2014 / 08:00
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vzgoja za ljubezen je ključno vprašanje sinode o družini

Vzgoja za ljubezen je ključno vprašanje sinode o družini

Predsednik papeškega inštituta o zakonu in družini o resnično žgoči temi glede prihodnosti družin.

Pomanjkanje prave »vzgoje za ljubezen« je ključno vprašanje v zvezi z družino, dosti pomembnejše kakor vprašanja o znova civilno poročenih ločenih zakoncih ali istospolnih partnerstvih, poudarja msgr. Livio Melina, predsednik Papeškega inštituta Janeza Pavla II. za raziskave o zakonu in družini.



V pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA je msgr. Melina pojasnil, da inštitut, ki vodi, »čuti poklicanost za spremljanje Cerkve na njeni sinodalni poti« in da bo s tem razlogom priredil tri različne dogodke, s katerimi se bo poglobil v najbolj žgoča vprašanja. Prvi izmed načrtovanih dogodkov bo »intenzivna učna ura z javnimi prireditvami o skupnem življenju in 'večni ljubezni'«.

»Tematika pravilne vzgoje za ljubezen je vedno privlačnejša. To je tisto pravo vprašanje, ne pa ločeni in znova poročeni, kakor je bilo malce zgrešeno prikazano. Resnična težava je v tem, da ljudje niso več sposobni sprejeti dokončne odločitve za sklenitev zakonske zveze«, je prepričan msgr. Melina.

Drugo žgoče vprašanje, o katerem bodo razpravljali marca prihodnje leto, je vprašanje »objektivnih dobrin ljubezni« - torej dobrin »zakramenta ljubezni«. »Pogovor o tej temi pripomore k razumevanju, da zakon ni zgolj zasebna stvar, pač pa stvar, ki se tiče celotne družbe.«

Zadnja škofovska sinoda je prinesla obširno razpravo o morebitnem prejemanju zakramenta svetega obhajila za znova civilno poročene ločene zakonce, zato želi omenjeni papeški inštitut z dogodkom v prihodnjem aprilu natančno razjasniti cerkveni nauk glede tega vprašanja: z razpravo z naslovom »Evharistija in zakon – dva zakramenta, ena sama zveza«.

Ti trije dogodki predstavljajo prispevek, ki ga lahko na sinodalni poti ponudi Papeški inštitut Janeza Pavla II. za raziskave o zakonu in družini. Ustanovljen je bil pred 34 leti na željo sv. Janeza Pavla II., po vsem svetu pa ima enajst izpostav. Prizadevanja njegovih članov so pohvalno izpostavili tudi v pripravljalnem dokumentu na izredno škofovsko sinodo, čeprav nobeden izmed njih ni bil povabljen k sodelovanju na zasedanju.

Msgr. Melina je še poudaril, da »inštitut s svojim delom izvršuje poslanstvo, ki mu ga je zaupal sv. Janez Pavel II., poslanstvo v iskanju poklica družine v dvojni luči razodetja in človeške izkušnje«.

»Po eni strani moramo biti pozorni na vsakodnevno življenje družin, njihovih bolečih izkušenj, pa tudi izkušenj lepote in svetosti … po drugi strani pa moramo na to gledati z vidika in v luči svetopisemskega razodetja«, je pogovor o vprašanju družine zaključil msgr. Melina.

Vir: CNA
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh