Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzhodnonemška Stasi množično vohunila za Josephom Ratzingerjem

Objava: 12. 09. 2011 / 12:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vzhodnonemška Stasi množično vohunila za Josephom Ratzingerjem

Najmanj ducat neuradnih sodelavcev vzhodnonemške varnostne službe je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja poročalo o današnjem papežu.

Življenje Josepha Ratzingerja, današnjega papeža Benedikta XVI., je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja spremljalo precejšnje število vzhodnonemških vohunov. Že med obiskom v Thüringenu leta 1974 se je Stasi zanimala za tedanjega profesorja teologije, je minuli konec tedna poročala ena izmed nemških radijskih postaj.

Takrat nemška tajna služba še ni imela kakršnih koli posebnih podatkov o Josephu Ratzingerju, z njegovo vedno pomembnejšo vlogo v katoliški Cerkvi pa je opazovanje današnjega papeža prevzel zunanji oddelek državne varnosti in o nemškem profesorju je moralo poročati kar okoli ducat neuradnih sodelavcev Stasi.

O Ratzingerju sta tako svoja opažanja v poročilih morala oddajati dva vzhodnonemška univerzitetna profesorja, v arhivih pa so bila najdena celo poročila službenih pogovorov z dvema generalnima tajnikoma takratne Berlinske škofovske konference katoliških vzhodnonemških škofov. Med vohuni v zahodni Nemčiji so bili med drugim nek benediktinski pater iz Trierja in številni novinarji.

Po raziskavah nemške radijske hiše je imelo ministrstvo za državno varnost za več sto strani podatkov o Josephu Ratzingerju, ki pa niso bili povsem verodostojni. Posamezna poročila so bila kasneje izbrisana, ohranjeni so le še registrski kartoni s temeljnimi podatki o avtorju in povodu za zbiranje informacij.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh