Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzorec Triglavskega ledenika v tekočem stanju nazaj pod Triglavom

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 18. 02. 2022 / 16:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2022 / 16:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vzorec Triglavskega ledenika v tekočem stanju nazaj pod Triglavom
Staljeni kos ledenika v kristalni steklenički Steklarne Rogaška bo najprej predstavljen kot del samostojne razstave Triglavski ledenik nekoč in danes. FOTO: Tinkara Zupan/STA

Vzorec Triglavskega ledenika v tekočem stanju nazaj pod Triglavom

Vzorec Triglavskega ledenika se je po treh mesecih od odvzema in po potovanju v Peking danes vrnil domov: ne sicer na sam Triglav, temveč pod njega, v Slovenski planinski muzej v Mojstrano.

V muzeju bodo ledeniško vodo, v katero se je košček ledenika spremenil, razstavili in obiskovalce opozarjali na podnebne spremembe ter varovanje okolja, poroča STA. Ledeniški vzorec Toli (Triglav Olympic Legendary Ice) je v okviru misije Triglavski ledenik v Peking od 17. decembra lani prepotoval 10 držav. Na cilju v kitajskem mestu Chongli se je med zimskimi olimpijskimi igrami simbolno stalil in svetovno športno javnost opozoril na problematiko segrevanja ozračja ter na posledice podnebnih sprememb za življenje in za zimske športe.

Vzorec Triglavskega ledenika se je v dveh dneh stalil v ledeniško vodo, ki so jo zajeli v tri stekleničke.

Led se je v hladilni vitrini s temperaturo le nekoliko nad lediščem v dveh dneh stalil v ledeniško vodo, ki so jo zajeli v tri stekleničke. Ena bo na ogled v pekinškem olimpijskem muzeju, druga predvidoma v enem od evropskih muzejev, tretja pa v Slovenskem planinskem muzeju, kjer so ostanek Tolija danes prevzeli v varstvo.

Staljeni kos ledenika v kristalni steklenički Steklarne Rogaška bo najprej predstavljen kot del samostojne razstave Triglavski ledenik nekoč in danes, nato pa bo oplemenitil stalno razstavo Hodim po gorskem svetu in ga spoznavam, ki so jo lani dopolnili s sklopom o ledenikih. Tam so že na ogled tudi predmeti, ki so jih našli pod izginjajočim oziroma talečim se ledenikom.

Toli, ki je že postal del nacionalne kulturne dediščine, naj bi pripomogel k osveščanju o posledicah segrevanja ozračja.

Po besedah v.d. direktorice Gornjesavskega muzeja Irene Lačen Benedičič se je muzej že v preteklosti začel ukvarjati s problematiko podnebnih sprememb in varovanja okolja. Toli, ki je postal del nacionalne kulturne dediščine, bo po njenem mnenju pripomogel k osveščanju o posledicah segrevanja ozračja in obiskovalce spodbudil k odgovornejšemu ravnanju z okoljem ter jih opominjal na minljivost naravnih virov, ki so posledica človeških dejanj.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je pojasnil, kako nas artefakt opozarja na vse toplejše zime, izginjanje smučarskih središč in zimskih olimpijskih destinacij. Opozarja nas, da moramo globalno spremeniti način življenja in tudi pri športnih tekmovanjih ter prireditvah čim manj obremenjevati okolje in puščati čim manjši ogljični odtis.

Misija Triglavski ledenik v Peking je bila po mnenju vseh sodelujočih zelo odmevna.

Misija Triglavski ledenik v Peking je bila po mnenju vseh sodelujočih zelo odmevna. Prepričani so, da je bil dosežen cilj projekta, ki je bil informiranje, izobraževanje in osveščanje mednarodne javnosti o tem, kaj se dogaja z našim planetom. Omenjeni projekt lahko pokaže smer, ki jo moramo zasledovati v športu in na splošno, v tej smeri je treba vzgajati tudi otroke in mladino, saj bomo le na ta način lahko še dolgo uživali v zimskem športu.

Nalaganje
Nazaj na vrh