Zapri
Iskanje

Vztrajno proti vsem vrstam zasvojenosti

Za vas piše:
K. C.
Objava: 21. 11. 2014 / 10:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vztrajno proti vsem vrstam zasvojenosti

Na Ptuju že 20 let delujejo proti zasvojenosti med mladimi.

V družinah, v katerih je toleranca do alkohola v družini višja, tudi mladostniki prej poskusijo alkohol. Fotografija je simbolična. Foto: Tatjana Splichal

Na Ptuju so v četrtek, 20. novembra, zvečer zaznamovali 20 let delovanja Lokalne akcijske skupine za preprečevanje vseh vrst zasvojenosti. Kot je za STA povedala predsednica skupine Marija Vučak, so v omenjeno skupino vključeni predstavniki centra za socialno delo, zdravstva in vzgojno-izobraževalnih inštitucij, pa tudi policije. Skupaj izvajajo programe preventivnih programov.

"Ves čas delujemo kot nekakšno medresorsko telo, hkrati smo posvetovalni organ občine, prek katerega poskuša občina razviti določene programe za mlade, ki bi dodatno podkrepili njihovo poznavanje te problematike in razvili njihov kritičen odnos do slabih razvad," je povedala Marija Vučak. Dodala je, da hkrati želijo mladim z nekaterimi dogodki omogočiti dejavnejše preživljanje prostega časa.

Akcijska skupina na vsakih nekaj let med mladimi pripravi anketo o njihovem odnosu do različnih oblik zasvojenosti, predvsem glede mamil in alkohola. Izvedli so jo tudi letos. Marija Vučak s sodelavci ugotavlja, da se mladi bolj zavedajo nevarnosti mamil kot pred šestimi leti, še vedno pa je precej bolj družbeno sprejemljivo uživanje alkohola med mladimi.

"Zglede večinoma vlečejo iz družinskih razmer. Kjer je toleranca do alkohola v družini višja, tudi mladostniki prej poskusijo alkohol. Prav tako nimajo težav z dostopom do alkohola," ugotavlja Marija Vučak in dodaja, da se ptujsko območje po zasvojenosti mladih ne razlikuje od slovenskega povprečja, tudi pri njih se pojavljajo na trgu nove vrste mamil.

Ob začetku svojega delovanja so za mentorje po posameznih šolah izvajali strokovna izobraževanja, na katerih so jih usposobili za izvajanje programa razvijanja svoje lastne vrednosti pri učencih, prav tako so v 20. letih izvedli še vrsto drugih delavnic za vse, ki se znotraj skupine ukvarjajo z ozaveščanjem mladih, pa tudi za starše.

Povzeto po STA

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh