Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vztrajno proti vsem vrstam zasvojenosti

Za vas piše:
K. C.
Objava: 21. 11. 2014 / 10:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vztrajno proti vsem vrstam zasvojenosti

Na Ptuju že 20 let delujejo proti zasvojenosti med mladimi.

V družinah, v katerih je toleranca do alkohola v družini višja, tudi mladostniki prej poskusijo alkohol. Fotografija je simbolična. Foto: Tatjana Splichal

Na Ptuju so v četrtek, 20. novembra, zvečer zaznamovali 20 let delovanja Lokalne akcijske skupine za preprečevanje vseh vrst zasvojenosti. Kot je za STA povedala predsednica skupine Marija Vučak, so v omenjeno skupino vključeni predstavniki centra za socialno delo, zdravstva in vzgojno-izobraževalnih inštitucij, pa tudi policije. Skupaj izvajajo programe preventivnih programov.

"Ves čas delujemo kot nekakšno medresorsko telo, hkrati smo posvetovalni organ občine, prek katerega poskuša občina razviti določene programe za mlade, ki bi dodatno podkrepili njihovo poznavanje te problematike in razvili njihov kritičen odnos do slabih razvad," je povedala Marija Vučak. Dodala je, da hkrati želijo mladim z nekaterimi dogodki omogočiti dejavnejše preživljanje prostega časa.

Akcijska skupina na vsakih nekaj let med mladimi pripravi anketo o njihovem odnosu do različnih oblik zasvojenosti, predvsem glede mamil in alkohola. Izvedli so jo tudi letos. Marija Vučak s sodelavci ugotavlja, da se mladi bolj zavedajo nevarnosti mamil kot pred šestimi leti, še vedno pa je precej bolj družbeno sprejemljivo uživanje alkohola med mladimi.

"Zglede večinoma vlečejo iz družinskih razmer. Kjer je toleranca do alkohola v družini višja, tudi mladostniki prej poskusijo alkohol. Prav tako nimajo težav z dostopom do alkohola," ugotavlja Marija Vučak in dodaja, da se ptujsko območje po zasvojenosti mladih ne razlikuje od slovenskega povprečja, tudi pri njih se pojavljajo na trgu nove vrste mamil.

Ob začetku svojega delovanja so za mentorje po posameznih šolah izvajali strokovna izobraževanja, na katerih so jih usposobili za izvajanje programa razvijanja svoje lastne vrednosti pri učencih, prav tako so v 20. letih izvedli še vrsto drugih delavnic za vse, ki se znotraj skupine ukvarjajo z ozaveščanjem mladih, pa tudi za starše.

Povzeto po STA

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh