Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Westminstrski nadškof o Elizabeti II.: Krščanska vera je bila skala in moč njenega življenja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 09. 2022 / 11:31
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2022 / 07:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Westminstrski nadškof o Elizabeti II.: Krščanska vera je bila skala in moč njenega življenja
Westminsterski nadškof Vincent Nichols. FOTO: Wikipedia

Westminstrski nadškof o Elizabeti II.: Krščanska vera je bila skala in moč njenega življenja

Kardinal Vincent Nichols, westminstrski nadškof in predsednik Katoliške škofovske konference Anglije in Walesa, je ob smrti kraljice Elizabete II. v pogovoru za Vatican News med drugim poudaril, da je bila krščanska vera skala in moč njenega življenja.

Pri tem je spomnil na kraljičino izjavo, ko je nekoč dejala: »Kristusov nauk in moja lastna odgovornost pred Bogom zagotavljata okvir, v katerem poskušam živeti svoje življenje.« Ob tem je izpostavil njene lastnosti, kot so modrost, stabilnost, odprtost in neizmerna dostopnost, ki imajo po njegovih besedah vir in navdih v krščanski veri.

Kraljica vodila velike spremembe v odnosu do Katoliške cerkve

Kardinal Nichols je opozoril na številne spremembe, ki so se zgodile v več kot 70 letih vladanja kraljice Elizabete II., pri čemer je izpostavil zlasti izboljšanje ekumenskih odnosov in spreminjajoče se razmerje med civilnimi oblastmi in Katoliško cerkvijo.

»Morda je manj splošno znano, toda kardinal Basil Hume je bil prvi kardinal westminstrske škofije, ki mu je Buckinghamska palača priznala cerkveni naziv, s katerim je bil priznan za westminstrskega nadškofa,« je dejal kardinal Nichols.

Opozoril je tudi, da je civilno pravo katoliškim škofom priznalo vlogo pri upravljanju zadev njihovih škofij šele v zadnjih nekaj desetletjih. »V tem smislu je kraljica omogočila in vodila izjemne spremembe.«

Kristusov nauk in moja lastna odgovornost pred Bogom zagotavljata okvir, v katerem poskušam živeti svoje življenje. (kraljica Elizabeta II.)

Tudi Karel III. pričevalec krščanske vere

Ko ljudje začnejo globlje dojemati pomen stabilnosti in odprtosti, ki ju je poosebljala kraljica, je verjetno najpomembnejše, kako se odzovemo na tekoče spremembe, je v pogovoru za portal Vatican News povedal predsednik Katoliške škofovske konference Anglije in Walesa.

Ob tem je izrazil prepričanje, da si bo kralj Karel III. prizadeval »še naprej močno pričevati o pomenu krščanske vere«. Še posebej je poudaril, da je novi kralj »velik zagovornik medverskega dialoga in velik zagovornik preganjanih kristjanov na Bližnjem vzhodu«.

Mislim, da položaj Cerkve v državi ni oslabljen zaradi smrti njenega veličanstva kraljice Elizabete II. (kardinal Vincent Nichols, westminstrski nadškof)

Položaj Cerkve zaradi kraljičine smrti ni oslabljen

Kardinal Nichols meni, da bo kralj Karel III. na svoj način nadaljeval tradicijo svoje matere in zagovarjal trdna in jasna stališča krščanske vere. Glede položaja Katoliške cerkve v državi pa je dejal: »Mislim, da položaj Cerkve v državi ni oslabljen zaradi smrti njenega veličanstva kraljice Elizabete II.«

V iskanju skupnega pogleda pomena vere v Boga

Dodal je še, da so to trenutki, v katerih se bodo kristjani zbrali pri molitvi in »v katerih bodo tudi ljudje drugih ver našli skupen pogled z nami v tem priznavanju pomena vere v Boga, ki nam daje obzorje, temelje in vodilo, po katerem lahko živimo v spreminjajočih se časih«.

Nalaganje
Nazaj na vrh