Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

WHO: omikron predstavlja visoko tveganje

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 29. 12. 2021 / 08:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2021 / 08:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
WHO: omikron predstavlja visoko tveganje
Zaradi naraščanja števila okužb so številne države znova uvedle omejitvene ukrepe. FOTO: Anna Shvets/Pexels

WHO: omikron predstavlja visoko tveganje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v novem tedenskem epidemiološkem poročilu opozarja, da nova različica novega koronavirusa omikron še vedno predstavlja zelo visoko tveganje in bi lahko preplavila zdravstvene sisteme.

Iz številnih držav zaradi večje kužnosti omikrona v zadnjih tednih poročajo o rekordnem številu okužb, spominja STA, iz WHO pa so sinoči sporočili, da je bilo v svetu v tednu od 20. do 26. decembra 11 odstotkov več okužb kot teden dni prej. Število smrti zaradi koronavirusne bolezni je v tem obdobju ostalo podobno.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je koronavirusna bolezen do 26. decembra letos po svetu zahtevala 5,4 milijona življenj.

V navedenem tednu so po svetu potrdili skoraj pet milijonov novih primerov okužbe, umrlo pa je 44.000 ljudi, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije, kar pomeni, da je koronavirusna bolezen do 26. decembra letos po svetu zahtevala 5,4 milijona življenj.

Zaradi naraščanja števila okužb so številne države znova uvedle omejitvene ukrepe, med njimi Kitajska, Nemčija in Francija, iz Nizozemske in Švice pa so včeraj sporočili, da je omikron že postal prevladujoča različica.

V številnih državah je omikron že postal prevladujoča različica.

Po nekaterih raziskavah omikron povzroča covid z milejšimi simptomi in da je zato manj hospitalizacij, vendar WHO poziva k pazljivosti, saj ostaja tveganje zelo visoko zaradi njegovega hitrega širjenja. Pri organizaciji tudi menijo, da so potrebni dodatni podatki za boljše razumevanje najnovejše različice. Kot opozarjajo, dokazi kažejo, da se omikron hitreje širi kot delta in da se število okužb podvoji v dveh do treh dneh.

Predstavnica WHO za Evropo Catherine Smallwood je opozorila, da bo zaradi hitrega širjenja omikron še vedno povzročal veliko hospitalizacij, predvsem med tistimi, ki se niso cepili proti koronavirusni bolezni, in posledično povzročil obsežne motnje v zdravstvenih sistemih in drugih kritičnih storitvah.

Evropa ostaja žarišče sedanjega vala epidemije.

Evropa ostaja žarišče sedanjega vala epidemije. V torek so o rekordnem številu okužb poročali iz Italije, Francije, Velike Britanije, Grčije in Portugalske. V Italiji so poročali o 78.313 novih primerih okužbe, v ponedeljek pa so jih potrdili 30.810, kar pomeni, da se je število v enem dnevu več kot podvojilo. Gre za največji porast okužb v enem dnevu od izbruha epidemije v državi.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh