Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

XVII. SVETOVNI DAN BOLNIKOV

Objava: 03. 02. 2009 / 07:52
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

XVII. SVETOVNI DAN BOLNIKOV

11. februar 2009

Vzgoja za zdravje je vzgoja za življenje

Je letošnje geslo naše krajevne Cerkve za dan bolnikov. V svetovnem merilu ga bomo slovesneje odslej naprej obhajali vsake tri leta; torej 2010. Tako je določil papež.

Čas v katerem smo je poln zmede in napačnih pogledov, posebej ob pogledu na vrednost življenja, spoštovanje človekovega dostojanstva in pojmovanje človekove telesnosti. Vse bolj v ospredju je skrb za človekovo telo, ki nadomesti tudi pomen njegove duševne in duhovne razsežnosti.

Kot poudarja v mnogih nagovorih papež, je naša dolžnost, da odgovorimo na sodobna vprašanja smisla življenja, smrti in trpljenja v luči krščanske teologije.
Posebej zdravstveni in pastoralni delavci kot tudi krščanska občestva bi morali pri vzgoji poudariti močno odvisno povezanost med zdravjem in življenjem. Le tako bo pastoralno delo na tem področju uspešno.

Ta teološki pogled pa ne more biti le tema svetovnega dneva bolnikov, temveč se mora stalno vpenjati v naše pastoralno delo. On ki daje življenje v obilju, je model za vzgojo v darovanju in služenju. Je naša moč za oznanjevanje kulture življenja, posebej še kadar je vanj vključeno tudi trpljenje.

In kaj je sporočilo svetovnega dneva za nas, za družbo in pastoralne naloge?

    1. V vzgojo in izobraževanje zdravstvenih delavcev je potrebno vključiti novo pojmovanje zdravja. S tem v zvezi se mora strokovnemu znanju in nenehnemu izobraževanju pridružiti tudi socialni, etično-deontološki in duhovni vidik, kar je nujno, če hočemo v resnici slediti celostnemu pristopu v zdravljenju, rehabilitaciji in ne nazadnje tudi paliativni medicini.
    2. V družbene skupnosti in župnijska občestva je potrebno vnašati duh služenja življenju (kultura življenja). Posebno skrb naj bi tudi v pogledu na zdravje posvetili mladim in vse večjemu številu starejših. Zato ne bodo odveč vzgojno izobraževalni programi, ki bodo vključevali tudi naravne poglede na bolezen, smrt, spoštovanje in nedotakljivost človeškega življenja. Ta naloga je velik izziv za posamezne skupine znotraj pastoralnih skupin v župniji, še posebej Karitas.
    3. Vse zgoraj omenjeno naj bi vnesli tudi v vzgojo in izobraževanje otrok in mladine po šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih programih. Leto mladih pri nas je izziv tudi za to področje.

Vse to pa postavlja pred družine, odgovorne za politiko in zdravstvo odgovornost in obvezo. Vzgoja in izobraževanje sta najboljša temelja za preventivo bolezni in promocijo zdravja.
Za kristjane je obisk Marije pri sorodnici Elizabeti ikona, ki razodeva radost nad življenjem in univerzalni primer služenja sočloveku z vso predanostjo človekoljubja in nesebičnosti.


MEDŠKOFIJSKI ODBOR ZA PASTORALO ZDRAVJA pri SŠK
dr. Jože Štupnikar, ravnatelj

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh