Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

youngCaritas: Zgodbe oblek že čakajo obiskovalce izmenjevalnic in delavnic

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 09. 10. 2023 / 09:05
Oznake: Mladi, Prosti čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2023 / 13:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
youngCaritas: Zgodbe oblek že čakajo obiskovalce izmenjevalnic in delavnic
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

youngCaritas: Zgodbe oblek že čakajo obiskovalce izmenjevalnic in delavnic

Imate doma oblačila, ki jih ne nosite več in bi lahko komu prišla prav? Morda pa kose, ki bi jih bilo treba zašiti ali predelati? Se zavedate prednosti oblačil iz druge roke? Svež projekt Mlade karitas oz. youngCaritas odgovarja na vse to.

Koordinatorka področja ekologije pri Mladi karitas Natalija Rebrica se zaveda negativnih učinkov hitre mode. Ve, da tematika zanima še mnoge druge mlade, zato sta s Tinetom Zevnikom skovala projekt Zgodbe oblek in okrog sebe zbrala ekipo mladih prostovoljcev. »Poleg naju so še Lenart Šolar, Ana Marija Jevšenak, Marija Ana Klančar in Nika Kržišnik,« našteje Natalija. »Vsak s svojim znanjem in interesi pomembno prispeva k sooblikovanju projekta. Pri administraciji in rezervaciji prostorov nam pomagajo še zaposlene na youngCaritas.«

Vodja projekta Natalija Rebrica. FOTO: Osebni arhiv

Namesto hitre mode izmenjevalnice

Projekt Zgodbe oblek ozavešča o hitri modi, veliki količini zavrženih oblačil ter negativnih posledicah na okolje in družbo. Poudarja mnoge prednosti uporabe rabljenih oblačil: ta so okolju prijaznejša in preverjeno vzdržljiva, ob prvem pranju se ne bodo skrčila, obenem pa ob uporabi oblačil iz druge ali tretje roke prihranimo precej denarja.

Hkrati želijo mladi organizatorji aktivno prispevati k trajnostni uporabi oblačil. V ta namen pripravljajo izmenjevalnice oblačil in šiviljske delavnice. Izmenjevalnice oblačil bodo v prostorih Mlade karitas na Poljanski cesti 4 v Ljubljani prvič že v sredo, 11. oktobra, popoldne. Oblačila se bodo zbirala že v torek, 10. oktobra.

Navodila za sodelovanje na izmenjevalnicah in termine le-teh najdete tukaj.

Tine Zevnik je za spletno Družino povedal, da za zdaj še nimajo veliko oblačil, jih pa pričakujejo v teh dneh. Odzivi, ki jih prejemajo, so spodbudni: »Ko govorim z znanci, so odzivi res super, saj se jim zdi ideja vredna sodelovanja. Veliko jih tudi reče: 'To moram pa povedati še prijatelju/prijateljici, ki rad/-a nosi ponovno uporabljena oblačila.' Upamo, da se izmenjevalnice udeleži čim več takšnih navdušencev.«

Tine Zevnik. FOTO: Osebni arhiv

Resnične zgodbe oblek

K sodelovanju vabi »mlade, stare, vse, ki so pripravljeni svoja oblačila, ki jih ne nosijo več, podariti oz. zamenjati za nova-stara oblačila. Dobrodošel je vsak, ki ima doma oblačila, ki so primerna za nadaljnjo uporabo, da jih prinese na izmenjevalnico, kljub temu da morda ne potrebuje novih oblačil. Prav tako pa nas lahko pride obiskat vsak, ki bi potreboval kakšno oblačilo.«

Ime projekta ni le lepa besedna zveza, pač pa v resnici gre za zgodbe oblačil. »Vsako oblačilo v izmenjevalnici bo opremljeno s kratko zgodbo ali mislijo, ki jo bo napisal nekdanji lastnik oblačila. S tem želimo ozavestiti ljudi, da je vsako oblačilo pomembno in ima za sabo že neko zgodbo,« pojasnjujejo organizatorji.

Logotip projekta. FOTO: Arhiv youngCaritas

Šiviljske delavnice obetajo dober obisk

V sklopu projekta bodo tri sobotne dopoldneve zaznamovale tudi šiviljske delavnice, prva bo v soboto, 14. oktobra. Dobrodošli so »vsi, ki jih kakorkoli zanima šivanje in bi se radi naučili popraviti svoja oblačila ali pa kaj zašiti. Šiviljske delavnice si sledijo v vrstnem redu od osnov šivanja, šivanja s strojem ter do predelave oblačil (ang. upcycling),« napoveduje Tine Zevnik. »Na prvi se bomo naučili upravljati s šivanko in nitjo ter izvesti različne šive.« Na delavnice se je treba prijaviti na spletni strani youngCaritas. Menda se je nabralo že kar nekaj prijav, »kar je skoraj teden dni pred delavnico super novica,« je zadovoljen Tine.

Center youngCaritas, ki bo gostil izmenjevalnice in delavnice. FOTO: Arhiv youngCaritas

Zakaj torej priti na izmenjevalnice in delavnice?

»Zato, ker lahko v družbi s tem pokažemo nek dober zgled in naredimo nekaj dobrega za našo naravo in soljudi. Spodbujamo, da oblačil, ki so še uporabna in jih ne nosimo več, ne zavržemo, ampak jih zamenjamo. Lahko boste imeli nova oblačila, pa jih ne boste kupili v trgovini, ampak jih boste pri nas zgolj zamenjali. Naučili se boste popraviti oblačila ali pa jih morda celo spremenili v nekaj drugega, kar bo za vas še posebej uporabno,« vabijo organizatorji.

Nalaganje
Nazaj na vrh