Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z denarjem za cigarete bi si lahko kupil avto

Za vas piše:
Lojze Grčman
Objava: 31. 01. 2021 / 18:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2021 / 19:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z denarjem za cigarete bi si lahko kupil avto

Z denarjem za cigarete bi si lahko kupil avto

Ob 31. januarju, dnevu brez cigarete, zgodba fanta, ki se je kajenju po sedmih letih odločno uprl.

Čeprav se razširjenost kajenja pri nas zmanjšuje, pa v Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev, kar dve tretjini od njih želita kajenje opustiti. FOTO: Tatjana Splichal



Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ki kadilcem ponuja priložnost za opustitev kajenja. Čeprav se razširjenost kajenja pri nas zmanjšuje, pa v Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev, kar dve tretjini od njih želita kajenje opustiti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki želijo opustiti kajenje in pri tem potrebujejo pomoč, svetujejo vključitev v številne programe, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom.

Na dan brez cigarete predstavljamo zgodbo fanta, ki se je kajenju po sedmih letih odločno uprl. Zgodba je bila sprva TUKAJ objavljena na spletnem portalu Aleteia.

Marko je predan mož in oče z Dolenjskega, v dijaških in študentskih časih pa je kadil sedem let. Cigareto mu je med prste pomagala potisniti srednješolska družba. »Med odmori smo hodili na cigareto in tako sem se navadil. Ko začneš redno kaditi, je težko prenehati,« se zazre desetletje in pol nazaj.


»Zaradi družbe ni vredno začenjati kaditi. Če te ne sprejema brez tega, te ni vredna.« FOTO: Tatjana Splichal


Družba ga je sprejela, on pa je sprejel njene kadilska navade

Iz osnovne šole se je podal v srednje veliko slovensko mesto v srednjo šolo. Brez prijateljev, znancev, nekdanjih sošolcev. Iskal je družbo in, kot pravi, je bila ta, ki je kadila, še najbolj odprta. Sprejela ga je, on pa je sprejel njene kadilske navade. »V sedmih letih sem pokadil toliko cigaret – približno dve škatlici dnevno –, da bi si s tem denarjem lahko kupil avto,« razlaga Marko, ki je sedem- ali osemkrat poskusil prenehati, a vselej premalo odločno.

Odložil in ni prižgal nobene več

Odnos z resnim dekletom, zdajšnjo ženo, je začel spreminjati stvari. »Najprej je tolerirala kajenje, nato ji je šlo vse bolj na živce. Enako pravzaprav tudi meni, zasvojenost me je vse bolj motila. Nekoč mi je na morju po jutranji cigareti postalo slabo. Vprašal sem se, ali mi je tega treba. Odložil sem cigareto in nisem prižgal nobene več.« Občasno ga še zamika, a se trudi vztrajati. Mladostnikom pa sporoča: »Zaradi družbe ni vredno začenjati kaditi. Če te ne sprejema brez tega, te ni vredna.«

*Zgodba je bila sprva TUKAJ objavljena na spletnem portalu Aleteia.*

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh