Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z dušo in talenti je bil duhovnik in glasbenik

Za vas piše:
Tilen Kocjančič
Objava: 24. 02. 2022 / 15:21
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2022 / 15:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z dušo in talenti je bil duhovnik in glasbenik
Spominska maša ob 100-letnici rojstva msgr. Vladimirja Piriha. FOTO: Anja Halik

Z dušo in talenti je bil duhovnik in glasbenik

»Vladimir Pirih se ni bal, še manj pa ogibal človeškim srečanjem. Iskal je srečanje s človekom, da bi mu prinesel nekaj veselja, človeške bližine, tudi upanja v urah in dneh preizkušnje. Znal je dajati, pa tudi prejemati človeško pomoč,« je v nagovoru pri spominski maši ob 100-letnici rojstva msgr. Vladimirja Piriha (1922–2017) v nedeljo, 20. februarja, poudaril voditelj mašnega slavja, letošnji biseromašnik prof. Rafko Valenčič.

Valenčič, ki je bil z msgr. Pirihom povezan že od srednješolskih let in je bil nekdaj tudi postojnski kaplan, je pri dobro obiskani slovesnosti v župnijski cerkvi sv. Štefana nanizal še nekaj utrinkov iz monsinjorjevega bogatega življenja. 

FOTO: Anja Halik

Orisal je razvoj njegove duhovne poti, ki je nedvomno najbolj zaznamovala postojnsko župnijo in dekanijo, kjer je msgr. Vladimir deloval polnih 51 let: »Dozoreval je za širše razumevanje vprašanj, zlasti pa razumevanje človeka, ki išče resnico, hrepeni po sreči in življenjski gotovosti.«

FOTO: Anja Halik

Da je bil pokojni msgr. Pirih z vsem srcem duhovnik in je imel rad svoje sobrate, je bilo razvidno že pri sami udeležbi duhovnikov – somaševalo je 21 duhovnikov, med katerimi so bili njegovi nekdanji kaplani, rojaki in dekanijski duhovniki. »Rad je bil v duhovniški družbi, v bratski skupnosti z enakimi po duhovništvu in nalogah,« je dejal Valenčič. 

Msgr. Pirih pa je svojo duhovniško pot uspešno prepletal tudi z glasbo: »Z dušo in talenti je bil vsestranski glasbenik – pevec, organist, improvizator, zborovodja in komponist.« 

FOTO: Anja Halik

Pod vodstvom zborovodkinje Katarine Geržina in organistke Jane Slivar je iz kora donela njegova maša, pa tudi druge uglasbitve. Njegov obširen skladateljski opus namreč tvori okoli 2.500 skladb, med katerimi nekatere še čakajo na izvajalce in raziskovalce navdiha.

Nekdanjemu dolgoletnemu župniku in dekanu msgr. Vladimirju Pirihu se je zahvalil tudi njegov naslednik župnik Jožef Koren. Hvaležni smo rajnemu monsinjorju, da nas ob njegovi stoletnici, čeprav jo praznuje že pri Bogu, glasbeno nagovarja, ter na poseben način povezuje in združuje.


Nalaganje
Nazaj na vrh