Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z glasbo skozi poletje

Za vas piše:
K. C.
Objava: 24. 07. 2019 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2019 / 19:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z glasbo skozi poletje

Z glasbo skozi poletje

Tudi poleti naj odmeva pesem. Zato je prav sredi tega, za mnoge najlepšega letnega časa izšla nova številka Cerkvenega glasbenika.
Tudi poleti naj odmeva pesem. Zato je prav sredi tega, za mnoge najlepšega letnega časa izšla nova številka Cerkvenega glasbenika. V njej najdete note Kratko mašo za srednji glas in orgle, ki jo je leta 1965 v samozaložbi izdal Lojze Mav.

Pogovor z Jurijem Dobravcem

Po večletnem intenzivnem delu je lani jeseni luč sveta ugledala zajetna monografija z naslovom Orgle Slovenije, v kateri so zbrani najpomembnejši podatki o vseh orglah, ki se nahajajo znotraj meja slovenske države. Eden od obeh idejnih očetov in soavtorjev tega pomembnega in obsežnega dela, ki smo ga na kratko predstavili tudi v Cerkvenem glasbeniku (glej CG 2018-5, str. 19–20), je Jurij Dobravec. Bralke in bralci revije ga poznajo predvsem kot avtorja številnih prispevkov, v katerih se na zanimiv in poučen način dotakne razvoja orgel in orglarstva ter slovenske in evropske orgelske krajine. Da bi o nastajanju nove knjige in tudi o njegovih drugih projektih izvedeli kaj več, smo ga tokrat k sodelovanju povabili kot sogovornika.

Potem ko je pred nekaj leti v Cerkvenem glasbeniku izšel niz prispevkov, v katerih je naša uspešna zborovodkinja in pevska pedagoginja Katja Gruber spregovorila o možnostih za kakovostno delo v otroških pevskih zborih, se s svojimi nasveti za učinkovite in koristne upevalne vaje tokrat obrača na odrasle mešane pevske sestave.

V spomin na Lojzko Bratuž (1934–2019)

V začetku maja se je v Gorici poslovila Lojzka Bratuž, literarna zgodovinarka, kulturna delavka, duša cerkvenega petja na Goriškem in zadnja predstavnica družine Lojzeta Bratuža. Že petnajstletna je začela orglati po goriških cerkvah, a posebej »njena« je bila zgodnja nedeljska maša v stolnici, pri kateri je pel zbor Marijine družbe, ki ga je več let vodila. Tudi kot pianistka je spremljala zbore pri nastopih. Kolikor je mogla, je vedno rada priskočila na pomoč zborovskemu petju, zato je bilo naravno, da so ji ob ustanovitvi Združenja cerkvenih pevskih zborov na Goriškem zaupali predsedniško vlogo.

Slovenec v Zagrebu

Zaznamujemo tudi 150-letnico rojstva Janka Barleta (1869–1941), duhovnika, publicista, zgodovinarja, narodopisca in botanika . Vrsto let je bil predsednik Cecilijinega društva v Zagrebu in urednik Svete Cecilije, osrednje hrvaške revije za cerkveno glasbo.

Prav v Zagreb se je Slovensko orgelsko društvo v odpravilo na ekskurzijo. Šli smo tudi na 17. revijo mladih slovenskih orglavcev, pevske binkošti na Bavarskem, shode sv. Hieronima v koprski škofiji in v Špitalič, kjer so obnovili orgle.

Po stopnicah smo se na kor povzpeli z Marjeto Rutar, profesorico glasbene pedagogike, organistko, pianistko ter vodjo mešanega cerkvenega pevskega zbora in ženske vokalne skupine Gadičke.


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh