Zapri
Iskanje

Z Nežo na romanju v Fatimo [FOTO]

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 20. 09. 2022 / 12:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 14:46
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Z Nežo na romanju v Fatimo [FOTO]

Z Nežo na romanju v Fatimo [FOTO]
Neža Tomažič je sodelavka revije Mavrica. FOTO: osebni arhiv
Sodelavka revije Mavrica Neža Tomažič je na peš romanju v Fatimo. Svojo pot po Portugalski je pričela v Lizboni, 150 kilometrov do Fatime pa si je razdelila v etape za šest dni. Kot je povedala, je prve tri dni hodila po pešpoti, ki vodi proti severu v Kompostelo k sv. Jakobu. Po treh dneh pa je zavila s te poti proti Fatimi, kamor je včeraj tudi prispela.

»Na pot sem šla z namenom romanja, s sabo nosim želje in hrepenenja,« je povedala. »Leta 2016, ko sem bila v težkem obdobju, je po Sloveniji potovala t. i. Marija romarica. Tega sem se potem pogosto spomnila in si želela obiskati Fatimo.« Nato je izvedela za to pešpot in od pomladi načrtovala romanje. »Iskala sem opremo, izbirala prenočišča, zbirala pogum …«

Selfi s poti

Neža pravi, da so domačini zelo prijazni, jo pozdravljajo na poti, vprašajo, kam greš. Dotaknejo se je na videz majhne stvari: voznik tovornjaka, ki na makadamski prašni cesti upočasni zato, da je ne ovije v prah, njen sopotnik je bil en dan neki kuža. »Sicer se bojim psov, ta pa je bil kot v Svetem pismu pri Tobiji. Cel dan me je spremljal, šel malo naprej, se vrnil nazaj pome … Počutila sem se, kot da imam varuha,« je pripovedovala.

Lekcija zaupanja

Seveda so na poti prišli tudi trenutki, ko bi lahko obupala. »Šla sem na naporen hrib in se spraševala, kaj delam tukaj in kaj lezem čez te hribe …« je povedala. A že prvi dan ji je postalo jasno, da je bistvo njenega romanja v Fatimo to, da se nauči zaupati – tako glede vsakdanjih skrbi kot glede tega, ali bo zmogla premagati pot. »To je močen koncentrat učenja zaupanja, in zaupanja se moramo učiti vse življenje, tukaj pa dobivam močno izkušnjo, da pač moram zaupati in da se potem vse dobro izteče.«

Neža je včeraj popoldne prispela v Fatimo, kjer pravi, da moli tudi za vse sodelavce na Družini in pri reviji Mavrica. Šla je k maši, vzela pa si bo še nekaj časa, da razišče Fatimo in vse kraje, kjer so se pred 105 leti dogajale čudežne stvari.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh