Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z novim letom višje položnice za elektriko, ponekod tudi zemeljski plin

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 16. 01. 2022 / 11:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2022 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z novim letom višje položnice za elektriko, ponekod tudi zemeljski plin
Agencija za energijo je z mesecem januarjem zvišala omrežnino za distribucijo elektrike. FOTO: Pixabay

Z novim letom višje položnice za elektriko, ponekod tudi zemeljski plin

Z novim letom se je povišal znesek na položnicah za plačilo električne energije, saj je agencija za energijo z mesecem januarjem zvišala omrežnino za distribucijo elektrike, spremenila pa je tudi omrežnine za distribucijo zemeljskega plina, nekje navzgor, drugod navzdol, kar bo ravno tako opaziti na položnicah.

Za odjemalce elektrike so tarifne postavke omrežnine za distribucijski sistem po navedbah STA zvišane za 14,16 odstotka, kar za povprečnega gospodinjskega odjemalca pomeni za 1,88 evra višji mesečni oz. za 22,52 evra višji letni strošek.

Spremembe omrežnine za distribucijo zemeljskega plina se razlikujejo, ponekod so višje, drugod nižje.

Agencija je spremenila tudi omrežnino za distribucijo zemeljskega plina, vendar se te razlikujejo. Tarifne postavke omrežnine za posamezno leto regulativnega obdobja namreč določi operater distribucijskega sistema, potrdi pa jih agencija pred začetkom tega obdobja.

Na območju 58 lokalnih skupnosti, kjer je oskrbovanih približno 26,3 odstotka vseh odjemalcev, priključenih na distribucijske sisteme, se niso spremenile, na območju osmih lokalnih skupnosti (približno 4,7 odstotka vseh odjemalcev) so v povprečju višje za enega do največ 12,6 odstotka, na območju ostalih 30 lokalnih skupnosti, kjer je oskrbovanih približno 69 odstotka vseh odjemalcev na distribucijskih sistemih, pa so v povprečju nižje najmanj za 1,8 do največ 32 odstotkov.

Višina položnic se spreminja na račun omrežnin, dobavitelji energentov večinoma niso podražili.

Za povprečnega odjemalca z letno porabo 10.000 kilovatnih ur se bo letni znesek omrežnine za distribucijo zemeljskega plina med drugim zvišal v Ljubljani (za 2,5 odstotka oz. 4,60 evra) in Kranju (za 12,8 odstotka oz. 19,10 evra), znižal v Mariboru (za 1,2 odstotka oz. 1,90 evra), Celju (za 4,3 odstotka oz. 4,50 evra), Domžalah (za 0,7 odstotka oz. 1,60 evra) in Slovenski Bistrici (za 0,7 odstotka oz. 1,60 evra), nespremenjen bo ostal v Novem mestu, Novi Gorici, Kamniku in na Ptuju.

Večini gospodinjskih odjemalcev električne energije in zemeljskega plina se bodo tako položnice spremenile le na račun omrežnin, saj dobavitelji večinoma niso podražili energentov.

Z januarjem so zaradi skrajne rasti nabavnih cen zemeljskega plina prilagodili tudi cene plina gospodinjskim kupcem na osnovnih cenikih. Za povprečnega odjemalca se bo položnica ob upoštevanju podražitve energenta in spremenjene omrežnine zvišala za okoli šest evrov oz. za 12 odstotkov.

Nalaganje
Nazaj na vrh