Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinini romarji so se priporočili sv. Antonu Padovanskemu

Za vas pišejo:
Spletno uredništvo, M.M.Š.
Objava: 15. 03. 2024 / 06:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2024 / 15:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinini romarji so se priporočili sv. Antonu Padovanskemu
Slovenska romarska sveta maša v baziliki sv. Antona Padovanskega. FOTO: Mojca Masterl Štefanič

Družinini romarji so se priporočili sv. Antonu Padovanskemu

Trije avtobusi romarjev iz vse Slovenije so se danes odpravili v Padovo in Vicenzo, kjer bodo v naslednjih treh dneh skupaj s člani uredništva Družine obiskali nekatere znamenite romarske kraje na severu Italije.

Današnji dan je namenjen spoznavanju Padove, kjer se romarji priporočajo sv. Antonu Padovanskemu in sv. Leopoldu Mandiću. Osrednji dogodek dneva je bila gotovo sveta maša, ki so jo na grobu sv. Antona darovali duhovni voditelji romanja: Janez Gril, Bogdan Vidmar in Bogdan Dolenc. 

Janez Gril je pri pridigi povedal, da je namen romanja zahvala za dar vere in tudi zahvala vsem priprošnjikom, h katerim se zatekamo v stiski: posebej sv. Antonu, saj se ljudje k njemu zatekajo z velikim zaupanjem. "Vera, srčna dobrota in podobne vrline v današnjem svetu ne pomenijo veliko, ostati pa moramo zvesti krščanski veri in zgledu svojih prednikov," je dejal novi novomeški stolni prošt. 

Naše romanje duhovno bogatijo Bogdan Vidmar, Bogdan Dolenc in Janez Gril.

Padova. FOTO: trud.si

Prvi dan namenjen Padovi in sv. Antonu

Današnji dan bomo romarji preživeli v Padovi, starem univerzitetnem mestu ter mestu sv. Antona in sv. Leopolda Mandića, kamor so, kot je v romarski knjižici zapisal odgovorni urednik Družine Boštjan Debevec, »s prošnjami in zahvalami [na grob obeh svetnikov] skozi stoletja romale številne generacije Slovencev«. V Padovi so živele mnoge znamenite osebnosti: Galileo Galilei, Dante, Petrarca, Giotto, Tizian, Tintoretto … Mesto se ponaša s čudovitimi umetnostnimi zakladi, saj sodi med najpomembnejša italijanska umetnostna središča.

Baziliko sv. Antona so zgradili v 13. stoletju, da bi v njej pokopali sv. Antona, ki je umrl v Padovi leta 1231.

Ogledali si bomo Prato della Valle, cerkev sv. Justine, sodno palačo, Piazza delle Erbe, Piazza della Frutta, Piazza dei Signori in univerzo, več časa pa bomo namenili ogledu mogočne romarske bazilike sv. Antona, ki je eno najbolj slavnih in priljubljenih svetišč v Italiji. Zgradili so jo v 13. stoletju, da bi v njej pokopali sv. Antona, ki je umrl v Padovi leta 1231. Zunanjost krasijo gotske arkade ter osem kupol bizantinskega sloga, majhni stolpiči in dva zvonika, notranjost pa številne kapele. V baziliki bomo obhajali romarsko sveto mašo.

V čast Božji Materi Mariji: Monte Berico in Vicenza

Drugi dan romanja se bomo odpeljali na obrobje Vicenze, kjer se razprostira nizko gričevje. Na vrhu enega izmed gričev kraljuje slavna božjepotna Marijina bazilika Monte Berico, od tam pa se nam bo odprl čudovit razgled na Vicenzo z okolico vse do Alp.

Na Monte Berico radi prihajajo romarji od blizu in daleč ter častijo čudodelen Marijin kip na glavnem oltarju. Častilcem se bomo pridružili tudi mi, saj bomo tukaj obhajali drugo romarsko mašo. Baročna cerkev hrani mnoge zaklade, kot sta podobi Pietà Bartolomea Montagne in Večerja sv. Gregorja Velikega Paola Veroneseja.

V Vicenzi je ustvarjal veliki renesančni arhitekt Andrea Palladio.

Obiskali bomo tudi Vicenzo, kjer je ustvarjal veliki renesančni arhitekt Andrea Palladio (1508–1580). Med sprehodom po mestu bomo spoznavali znamenitosti Vicenze in se srečevali z najpomembnejšimi Palladijevimi deli: Piazza dei Signori s Palladijevo baziliko in njegovim spomenikom, Corso A. Palladio s palačami, cerkev Santa Corona, Loggia Valmarana … Obiskali bomo tudi imenitno Olimpijsko gledališče, ki predstavlja sam vrh Palladijevega ustvarjanja.

Po skupni večerji je na programu tradicionalno druženje romarjev in ustvarjalcev Družine.

Bassano del Grappa. FOTO: trud.si

Nedelja v »italijanskem Lurdu«

V nedeljo se bomo odpravili v Chiampo, mesto, ki ga zaradi kopije lurške votline imenujejo tudi »italijanski Lurd«. Po ogledu votline bomo v sodobnem svetišču bl. Klavdija obhajali slovesno nedeljsko bogoslužje.

Pot bomo nadaljevali v Marostico, kraj, ki je z obzidjem obdan na prav nenavaden način: poleg ravninskega dela, kjer je spodnji grad in troje mestnih vrat, zaokroža tudi hrib Pausolino z zgornjim gradom. Ustavili se bomo na glavnem trgu, Piazza Castello, kjer si bomo ogledali znamenito velikansko šahovnico iz rdečega in belega kamna. V Marostici vsako drugo leto prirejajo živo šahovsko predstavo v srednjeveških oblačilih, ki je resnična paša za oči.

Osrednja znamenitost in simbol mesta Bassano del Grappa je pokriti leseni most čez reko Brento, delo velikega arhitekta Palladia.

Zadnji nedeljski postanek bo v kraju Bassano del Grappa, prisrčnem mestecu ob reki Brenti, k čigar čaru so pripomogli številni znani umetniki, med njimi Jacopo del Ponte, Palladio, Marinali, Canova in Dell'Acqua. Med sprehodom po mestecu bomo občudovali lepe ulice in prostrane trge, elegantne palače in mogočne cerkve … Osrednja znamenitost in simbol mesta je pokriti leseni most čez reko Brento, delo velikega arhitekta Palladia.

Tudi tokrat lahko naša romarska doživetja spremljate na Družinini spletni strani, kjer objavljamo »sveže« fotografije zanimivih dogodivščin in prijetnega druženja, romarji pa se vseh bralcev spominjamo v molitvi med romarskimi bogoslužji.

Kupi v trgovini

Kip sv. Anton Padovanski
Svetniki
17,70€

Povezano potovanje

Romanje v adventno Budimpešto z razstavo "Renoir"

Z dr. Ferdinandom Šerbeljem in dr. Janezom Grilom

Število dni

2

Naslednji termin

16.12.2023

Nalaganje
Nazaj na vrh