Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z vsakim kilometrom odpadajo skrbi

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 12. 07. 2021 / 00:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2022 / 22:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z vsakim kilometrom odpadajo skrbi
Praznična
Erna Povh, produktna vodja v Adrii Mobil in mama petih otrok o karavaning počitnicah. FOTO: Tatjana Splichal.

Z vsakim kilometrom odpadajo skrbi

Če bi vam rekla, da si lahko sami zrišete vašo idealno počitniško prikolico, bi me verjetno debelo pogledali in me povprašali po zdravju. Če pa vam povem, da ves proces oblikovanja take prikolice vodi ženska, ki ima doma pet otrok, bi me verjetno pogledali še bolj debelo.

Erna Povh je vse to – predana mama, ki uspešno krmari čoln svoje družine in zahtevne službe, o kateri kljub dolgoletnemu stažu še vedno govori z velikim žarom, ki je nalezljiv.

Poletje trka na vrata in verjamem, da se mnogo družin že ubada s tem, kdaj in kako bodo počitnikovale. Kaj vam kot materi petih otrok in precej zaposleni ženski prinaša dopust? Kaj vam pomeni?

Zame dopust definitivno pomeni pravi odklop. Sploh poletni, ker pomeni sproščeno obdobje, ko se v primerjavi z zimskim dopustom lahko res sprostim. Je čas, ko se umirimo in povežemo. 

Naši otroci so že precej veliki, tako da imajo poleti vsi že svoje aktivnosti. Ta veliki imajo počitniško delo in preživijo čas že tudi s svojimi prijatelji, tako da je že malce teže najti skupni čas. 

A zaradi mojega rednega kolektivnega dopusta vsi vemo, kdaj računamo nanj. To je zame vir energije za naslednje mesece.

Razpon starosti vaših otrok je od 8 do 20 let. In še vedo greste vsi skupaj na počitnice? Očitno se imate skupaj lepo, da želijo vsi biti zraven.

Lani smo še šli. Ja, še vedno so to zastonj počitnice. (smeh) So pa res drug drugemu dobra družba kljub karakternim različnostim. Gotovo ni več tako, kot takrat, ko so bili majhni, ko je bilo veliko skupne igre ob družabnih igrah ali ob vodi. 

Zdaj imajo že različne želje, igramo druge igre in jim paše že tudi, da imajo svoj mir. Midva z možem pa imava na voljo že tudi daljši čas za svoje knjige. Gotovo so dopusti drugačni kot prva leta.

»Pri načrtovanju otrok sva imela velik blagoslov, za katerega sva zelo hvaležna.« FOTO: Tatjana Splichal.

Glede na vaše delo so vaši otroci verjetno že zgodaj okusili počitnice »na poti«. Kako se tako velika družina sploh spravi na dopust z avtodomom?

Imam ta privilegij, da smo z otroki lahko hitro okusili možnost potovanj in dopustovanja v prikolicah ali z avtodomom. Seveda pa nismo takoj potrebovali avtodoma s sedmimi sedeži. To je šlo postopoma. 

V Adrii Mobil delam že več kot 20 let. Produktna vodja sem zadnjih sedem let. In res sem navdušena uporabnica, saj ti omogočajo veliko svobode in mobilnosti. Zadnjih 15 let smo šli z družino vsako leto na potovanje ali morski dopust. 

Kot produktna vodja pa sem testirala predvsem nove produkte. Naša družina gotovo opravi temeljit trajnostni test. Poskušamo uporabljati vse njihove funkcionalnosti in vsakič sem ponosna, ko vidim, da je neka inovacija res zaživela.

Torej v resnici tako prakticirate kot delate v karavaningu. Kaj pravzaprav ustvarjate kot produktna vodja počitniških prikolic?

Naš tim ima skupno nalogo: vsako leto na trg pripeljati novo, inovativno prikolico, seveda znotraj jasnega časovnega in finančnega plana. Moja prva naloga je produktna definicija, sem sodi natančna primerjalna analiza konkurence ter prepoznavanje priložnosti za nov razvoj. 

Obvladujem produktni portfelj z vsemi življenjskimi cikli produktnih skupin ter vodim razvojne projekte novih produktov skozi vse mejnike: raziskovanje, oblikovanje, razvijanje rešitev, kar pomeni maketiranje in prototipiranje konceptov, vse do implementacije in zagona proizvodnje. 

Nato sledi lansiranje na trg. Moja vloga se s tem ne konča, saj spremljam produkt tudi na trgu. Tako začnem in končam s kupcem in vse te vpoglede vrnem v naš vsakoletni inovacijski cikel.

Kako pa zmorete usklajevati zahtevno službo in družino?

Z možem sva oba iz velike družine in sva si želela veliko otrok. Moja mama je bila vedno doma. Bila je zelo inteligentna, še danes sem ponosna, da se je zame odločila pri 45 letih. 

Materinstvo je zame ključno poslanstvo. Zmeraj sem imela v sebi misel, da mora mama poskrbeti za otroke. 

Po drugi strani pa je moja mama čutila, da ni imela priložnosti, da bi razvila svojo bistrost – naredila šole in se potegovala za dobre službe, zato pa je nas otroke zelo spodbujala, naj se izobražujemo in delamo. Tako mi je bilo logično, da bom hodila v službo. 

Pri načrtovanju otrok sva imela velik blagoslov, za katerega sva zelo hvaležna. Po vsaki porodniški sem šla nazaj v službo in vsakič sem imela priložnost dobiti drugačno delovno mesto znotraj Adrie Mobil, kar je pomenilo, da sem zelo nevsiljivo spoznala več področij v našem podjetju. 

»Zame poletni dopust definitivno pomeni pravi odklop.« FOTO: Tatjana Splichal.

Ko sem se vrnila po četrti porodniški, sem hitro prepoznala širino dela in si rekla, da tega ob štirih otrocih ne bom zmogla dobro opravljati.

Odločila sem se, da prekinem delovno razmerje. Takrat mi je direktor prisluhnil in skupaj sva oblikovala obseg dela, ki sem ga bila pripravljena sprejeti. Zadnjih 10 let imam fleksibilen delovni čas. Videli so, da imamo oboji korist od tega. Čutila sem se svobodno glede delovnega časa, dobro sem se organizirala (roki so seveda roki in se jih držimo) in to je bil razlog, da sem se vrnila tudi po zadnji porodniški. 

To se mi zdi zelo pomembno in sem za to priložnost zelo hvaležna. Mamice se nehote naučimo stvari optimirati in se organizirati. To je zelo dragoceno. Da bi čim več delodajalcev videlo te prednosti!


Prispevek je bil v celoti objavljen v reviji Praznična (poletje 2021). 

Nalaganje
Nazaj na vrh