Zapri
Iskanje

Za cepljenje proti gripi ni treba izpolnjevati pogoja PCT

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 10. 2021 / 16:49
Oznake: Cepivo, Covid
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 17:01
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Za cepljenje proti gripi ni treba izpolnjevati pogoja PCT

Za cepljenje proti gripi ni treba izpolnjevati pogoja PCT
Cepljenje proti gripi in covidu-19 lahko poteka istočasno. FOTO: Tatjana Splichal
Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da v primeru cepljenja proti gripi posameznik ne potrebuje izpolnjevati pogoja PCT, saj gre za neodložljivo zdravstveno storitev.

Predlog, da se cepljenje proti gripi v letošnji sezoni izvzame od izpolnjevanja pogoja PCT, je v sredo na ministrstvo posredoval Center za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), poroča STA.

Začetek cepljenja v ponedeljek

Cepljenje proti gripi v tej sezoni se začenja v ponedeljek. NIJZ cepljenje priporoča vsem prebivalcem, zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Lani le posamični primeri gripe

Vsako leto za gripo zboli od pet do deset odstotkov ljudi, a zadnjo sezono je bilo drugače. Kot je dejal specialist javnega zdravja Zoran Simonović z mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo prvič doživeli popoln izostanek sezonskega pojavljanja gripe. Pojavili so se samo posamični primeri.

Lani cepiva hitro zmanjkalo

Lani je bilo pri nas na voljo približno 270.000 odmerkov cepiva proti gripi. Ker ga je dokaj hitro zmanjkalo, je letos na razpolago 360.000 odmerkov. Razdeljevanje cepiva med izvajalce cepljenja že poteka.

Sočasno cepljenje

Glede vprašanja sočasnosti cepljenja proti covidu-19 in gripi je Simonović dejal, da je doslej ves čas izvajanja cepljenja proti covidu-19 veljalo, da je potreben oziroma priporočen dvotedenski razmik med cepljenjem proti covidu-19 in katerim koli drugim cepljenjem. Pri cepljenju proti gripi pa gre za izjemo in je tudi strokovno potrjeno, da je možno opraviti cepljenje proti gripi in proti covid-19 na isti dan, lahko pa tudi s časovnim razmikom.

Hkratna okužba?

Infektologinja Daša Stupica z infekcijske klinike pa je povedala, da je podatkov o tem, kaj bi pomenila hkratna okužba z novim koronavirusom in gripo, malo. Po njenih besedah je sicer glede respiratornih virusov znano, da se praviloma ne pojavljajo sočasno in da se vrhovi okužb praviloma ne prekrivajo.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh