Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za Evropo veselja do Življenja

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 08. 05. 2022 / 09:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2022 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za Evropo veselja do Življenja
Na konferenci pobude One of us nastopil tudi Lojze Peterle. FOTO: posnetek zaslona

Za Evropo veselja do Življenja

Mreža One of us (Eden izmed nas) je dva dni pred sklepom Konference o prihodnosti Evrope, ki bo na dan Evrope, 9. maja, v Bruslju pripravila srečanje »Za našo prihodnost: za Evropo, zvesto človekovemu dostojanstvu«.

Ugledni gostje iz desetih držav, med njimi francoski filozof Rémi Brague in nekdanja slovaška evropska poslanka Anna Zaborska, so v govorih in pri okrogli mizi pozvali k večji aktivnosti pri zaščiti človeškega dostojanstva in nedotakljivosti spočetega življenja. Več jih je izrazilo nestrinjanje s stališčem Emmanuela Macrona, izrečenim 19. januarja pred Evropskim parlamentom, da je treba splav vključiti v Evropsko listino o temeljnih pravicah.

Evropa se ne zna poenotiti, kdo je nerojeni, celo zanika, da sploh je 'nekdo', kar kaže, da nimamo enakega razumevanja človeka in življenja.

Med gosti je nastopil tudi nekdanji evroposlanec Lojze Peterle in v nagovoru spomnil na ustanovne očete evropske skupnosti Roberta Schumana, Alcida De Gasperija in Konrada Adenauerja: »Po 2. svetovni vojni so sprejeli najbolj konservativno in obenem najbolj progresivno odločitev: v središče so postavili človeka. Ne vodilne države, osebnosti ali ideologije. EU se je začela s skrbjo za človeka,« je dejal in spomnil, da prvi členi Evropske listine o temeljnih pravicah, ki je del Lizbonske pogodbe, poudarjajo prav nedotakljivost človekovega dostojanstva in pravico vsakogar do življenja. »Naša težava je, da imamo različna stališča o tem, kdo je ta 'vsakdo' in kaj konkretno pomeni varovati dostojanstvo. Evropa se ne zna poenotiti, kdo je nerojeni, celo zanika, da sploh je 'nekdo', kar kaže, da nimamo enakega razumevanja človeka in življenja. Če pa se ne strinjamo o temeljnem, kaj sploh lahko storimo skupaj?,« se je vprašal Peterle. 

Evropa ne more preživeti brez svoje duše.

Pozdravil je Konferenco o prihodnosti Evrope kot velik demokratični projekt, ki je predstavil veliko idej, vendar je kot temelj vseh poudaril misel Roberta Schumana in Jacquesa Delorsa: »Evropa ne more preživeti brez svoje duše. Ekonomija ni dovolj in ni potrebno posebej razlagati, da ta duša predvsem pomeni skrb za Življenje«. Pojasnil je, da ta skrb za Življenje ni vprašanje ideologije temveč preživetja, da je trenutna vojna v Ukrajini opomin, da je treba vrednoto življenja postaviti na prvo mesto in da »Macronova ideja ne more voditi k močnejši Evropi«. »Zato smo se zbrali, ker verjamemo, da so temeljne vrednote ustanovnih očetov in veselje do Življenja najboljša popotnica za obetavno evropsko prihodnost,« je še povedal Peterle.

Predavatelji so še govorili o zaščiti krščanskih temeljev Evrope, o pomembnosti svobode vere in o podpori družini. Mreža One of us je nastala iz istoimenske, največje evropske državljanske pobude (ECI), znana po tem, da je leta 2013 zbrala 1,9 milijonov podpisov – tudi iz Slovenije – za zaščito spočetega življenja v evropski zakonodaji.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh