Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Za krepitev družin pričujte verske resnice!«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 11. 2014 / 12:05
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Za krepitev družin pričujte verske resnice!«

Ameriški škofje zasedajo na jesenski generalni skupščini.

Kot odgovor na krizo, s katero se soočajo sodobne družine, mora Cerkev obnoviti upanje in zaupanje, da je mogoče živeti klic evangelija, je dejal predsednik Škofovske konference Združenih držav Amerike.



»Ne moremo zanikati družbenih in gospodarskih izzivov, s katerimi se danes soočajo družine; ti izzivi so globoko zakoreninjeni in izredno močni«, je prepričan nadškof Joseph E. Kurtz iz Louisvillea v ameriški zvezni državi Kentucky. »Vendarle pa vemo, da ima upanje v zakonsko zvezo trdne temelje, upanje, zapisano v srcih mož in žena, upanje, prejeto v Kristusu, upanje, ki ne razočara.«

Nadškof Kurtz je svoje ameriške kolege nagovoril ob včerajšnjem odprtju zasedanja redne jesenske skupščine tamkajšnje škofovske konference, ki se ga udeležuje okoli 450 škofov. Ob tej priložnosti jim je tudi sporočil, kako se mu je papež Frančišek med nedavnim srečanjem zahvalil za njihovo služenje, zvesto pričevanje in molitve. Nadškof je svoje stanovske kolege spodbudil, naj spremljajo vse ljudi v težavah, ki iščejo potrditev cerkvenega nauka, ter naj jim pomagajo ta nauk tudi živeti.

»Kot del družine smo poklicani, da hodimo skupaj z našimi brati in sestrami ter jim pomagamo, da se z Božjo milostjo približujejo Jezusu«, je dejal nadškof Kurtz. »Prav tako smo poklicani, da družinam vlivamo upanje v bogastvo življenja, kakršnega nam obljublja Jezus, in jih spodbujamo v njihovem zaupanju v resnice katoliške vere, preko katerih bomo prišli do srečanja z Njim.«

Nadškof Kurtz je v nagovoru poudaril tudi pomen potrpežljivosti glede morebitnih sprememb v odnosu Cerkve do znova civilno poročenih ločenih zakoncev in do istospolno usmerjenih. Po mnenju ameriških škofov se namreč po zasedanju sinode ni spremenilo nič, vendarle pa se bo razprava o teh vprašanjih, začeta na sinodi, nadaljevala skozi vse leto in predvsem na zasedanju redne škofovske sinode o družini prihodnjo jesen v Vatikanu.

Škofje bodo imeli možnost neposrednega soočenja s papežem Frančiškom tudi na svetovnem srečanju družin, ki ga prihodnjo jesen prirejajo v ameriški Filadelfiji, kjer se bodo lahko s svetim očetom konkretneje posvetovali o morebitni novi praksi v katoliški Cerkvi.

Washingtonski kardinal Donald Wuerl je povedal, da je bila vatikanska sinoda o družini šele začetek razprave pred velikim srečanjem o družini v Filadelfiji in redno škofovsko sinodo, po mnenju newyorškega kardinala Timothyja Dolana pa je bilo medijsko poročanje o silnih delitvah pogledov na omenjena vprašanja napačno, saj je v Vatikanu vladalo kolegialno vzdušje, papež pa ima božji dar pozornega poslušalca.

Nadškof Kurtz je v Baltimoru povedal, da ne bi smeli prehitevati dogodkov, čeprav si Američani želijo hitrih odgovorov. Do srečanja družin v Filadelfiji se bodo ameriški škofje tako še naprej osredotočali na boj proti kontracepciji in zaščito zakonske zveze, obenem pa tudi na pomoč zakonitim in nezakonitim priseljencem v njihovo državo.

Vir: STA / CNA

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh