Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za okužbo niso bila kriva živila, vzrok najverjetneje embalaža

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 01. 2022 / 11:31
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2022 / 11:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za okužbo niso bila kriva živila, vzrok najverjetneje embalaža
Fotografija je simbolična. FOTO: Wikipedia

Za okužbo niso bila kriva živila, vzrok najverjetneje embalaža

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po opravljeni preiskavi izbruha nalezljive bolezni med občani, ki so kupili živila v mesnici v Ilirski Bistrici, sporočil, da vir okužb niso živila. Pri večini obolelih je okužbo spremljalo bruhanje in vodena driska, pri nekaterih tudi povišana temperatura.

Med 25. in 30. decembrom 2021 so v Ilirski Bistrici zaznali izbruh nalezljive bolezni. Z znaki akutnega gastroenterokolitisa je zbolelo 123 oseb. Z NIJZ so sporočili, da »je preiskava pokazala, da je bil povzročitelj izbruha Norovirus GI/GII. Preiskava je pokazala, da vir okužb niso živila, temveč gre najverjetneje za kontaktni prenos prek embalaže.«

Izpostavljenih 139 oseb

Po podatkih NIJZ je bilo izpostavljenih 139 oseb. Tri osebe so navedle, da sumljivih živil niso jedli in niso imeli prebavnih težav, 13 oseb pa je navedlo, da so jedle tatarski biftek iz določene mesnice, a niso imeli prebavnih težav. 12 oseb je navedlo, da niso jedli nobenega sumljivega živila, zboleli pa so dan ali dva za ostalimi.

Kontaktni prenos prek embalaže

NIJZ navaja, da je iz poročila o mikrobiološkem preizkušanju živila (tatarski biftek), razvidno, da so preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. »Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos verjetno prek embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, pos terminal, dozator razkužila).«

Poostren higienski režim

Ob tem dodajajo, da so v mesnici, v kateri so občani kupili živila, pred ponovnim odprtjem trgovine predlagali poostren higienski režim v mesnici. Poznejših okužb pri tem niso zaznali.


Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh