Zapri
Iskanje

Za priznanje pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja zaslužna tudi Slovenija

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 29. 07. 2022 / 10:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2022 / 10:45
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Za priznanje pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja zaslužna tudi Slovenija

Za priznanje pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja zaslužna tudi Slovenija
Sprejem resolucije predstavlja naslednji pomemben mejnik v slovenskih večletnih prizadevanjih pri povezovanju življenjskega okolja s človekovimi pravicami. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve
V New Yorku, na 76. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov je bila sprejeta resolucija, ki na globalni ravni razglaša pravico do čistega, zdravega in trajnostnega okolja.

Za ta velik preboj je zaslužna tudi Slovenija, ki je kot ena od držav v jedrni skupini (skupaj s Kostariko, Maldivi, Marokom in Švico) in so-voditeljica procesa za sprejem resolucije za priznanje pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja na globalni ravni sooblikovala končno besedilo resolucije in po diplomatski poti sodelovala pri zagotovitvi zadostne podpore med državami članicami OZN za njen sprejem.

Resolucija nadgrajuje proces v Ženevi, kjer je bila oktobra 2021 na 48. zasedanju Sveta za človekove pravice prav tako sprejeta resolucija o pravici do čistega, zdravega in trajnostnega okolja.

Kaj pomeni sprejem resolucije?

Resolucija na globalni ravni razglaša pravico do čistega, zdravega in trajnostnega življenjskega okolja ter širi okvir varovanja človekovih pravic na nekatere najbolj pereče izzive 21. stoletja. Neposredno ne ustvarja pravnih zavez za države, narekuje pa prihodnje globalne standarde in bo služila kot spodbuda za nadaljnje aktivnosti v podporo pravici do čistega, zdravega in trajnostnega okolja in ustvarjanje okoliščin, v katerih se odraža povezava med zdravim okoljem in uresničevanjem človekovih pravic.

Države s sprejetjem resolucije jasno priznavajo medsebojno povezavo med degradacijo okolja, ogrožanjem biotske raznovrstnosti, onesnaževanjem naravnih virov, podnebnimi spremembami in uresničevanjem človekovih pravic.

Pomemben mejnik

Njen sprejem zato predstavlja pomemben mejnik za celotno mednarodno skupnost pri vzajemni soodvisnosti in povezavi med okoljem in človekovimi pravicami ter na ta način krepi upanje in zaupanje prihodnjih generacij za trajnostno prihodnost planeta.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh