Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za umor škofa kriva duševna bolezen?

Objava: 07. 06. 2010 / 13:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Za umor škofa kriva duševna bolezen?

Šestindvajsetletni šofer je dejanje nemudoma priznal

Turški mediji so poročali, da je škof Luigi Padovese, ki ga je minuli četrtek na njegovem domu zabodel njegov voznik, vbodnim ranam podlegel v bolnišnici. Kmalu zatem so škofovega voznika prijeli kot glavnega osumljenca, je pojasnil guverner mesta Iskenderun, Mehmet Celalettin Lekesiz. Voznik je bil v službi pri škofu štiri leta in pol, v tem času pa naj bi bil deležen psihiatrične obravnave.

Pri dejanju je šlo domnevno za 'osebne razloge' in ne za političen ali verski motiv. Po besedah guvernerja policisti natančno preiskujejo okoliščine zločina. Domačini so škofa dobro poznali in so globoko pretreseni. Škof Padovese je bil pristojen za okoli 4500 katoličanov na vzhodu in jugu Turčije.

Šsetindvajsetletni voznik Murat Altun je dejanje takoj priznal, je po navedbah turških medijev pojasnil njegov zagovornik Cihan Önal. Altun naj bi iz islama prestopil v krščansko vero.

Škofovega voznika in osebnega stražarja so zaslišali policisti in po njegovih besedah naj bi za umor dobil 'ukaz od zgoraj'. Altunov zagovornik poudarja, da je njegov klient duševno motena osebnost, njegovo bolezen pa je potrdila tudi obtoženčeva mati.

Kot je poročala italijanska katoliška agencija SIR, naj bi bil Altun še pred mesecem dni hospitaliziran zaradi duševnih težav. V katoliški skupnosti v Iskenderunu pa se pojavljajo dvomi, da je vzrok za zločin zgolj duševna bolezen. V preteklih letih naj bi na tem območju prišlo do večih napadov na katoličane, ki so jih pripisali duševno motenim najstnikom, vendar se je kasneje izkazalo, da so imela dejanja ozadje v sovražnosti turških nacionalističnih skupin do tamkajšnjih kristjanov.

Posmrtne ostanke škofa Padoveseja so sodno medicinsko pregledali v Adani in nato zopet prepeljali v Iskenderun, kjer so v soboto v škofov spomin priredili žalno slovesnost. Pokojnega škofa naj bi najkasneje do srede pokopali v njegovem rojstnem mestu Milanu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh