Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za varno, zdravo in kakovostno starost

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2021 / 11:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2021 / 04:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za varno, zdravo in kakovostno starost

Za varno, zdravo in kakovostno starost

Minister Cigler Kralj ob dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi izpostavlja medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost.

Minister za delo Janez Cigler Kralj FOTO: Tatjana Splichal

Minister za delo Janez Cigler Kralj ob današnjem mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi poudarja, da si moramo vsi prizadevati za varno, zdravo in kakovostno starost. Kot poroča STA, pri tem posebej izpostavlja medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost, ki lahko prispevata k zmanjševanju ali celo odpravi stereotipov, predsodkov in diskriminacije do drugih, predvsem do starejših oseb.

Dati glas in podporo žrtvam, ki pogosto ostajajo nevidne

Namen obeleževanja tega dneva je opozoriti na nevarnosti telesnih, čustvenih in finančnih zlorab nad starejšimi, predvsem pa dati glas in podporo žrtvam, ki pogosto ostajajo nevidne. Po mednarodnih podatkih je vsaj ena izmed desetih starejših oseb deležna takšne ali drugačne oblike zlorab, so po navedbah STA sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ta dan je namenjen tudi prizadevanjem za boljše razumevanje najširše javnosti, da je med nami vedno več starejših, ki so pogosto v nevarnosti pred različnimi oblikami zlorab in zanemarjanja, so navedli in dodali, da se te tematike zavedajo tudi v Sloveniji, z njo pa se spopadajo na različnih področjih.

Ključnega pomena je ustrezna informiranost

Kot so zapisali, »tudi strategija dolgožive družbe jasno naslavlja ta področja in daje usmeritve za prihodnje, na primer potrebo po dejavnem ozaveščanju javnosti o tovrstni problematiki, večji informiranosti starejših, usposabljanju zdravstvenih in socialnih delavcev, policije in drugih pristojnih za prepoznavanje, preprečevanje in obravnavo te problematike«. Na ministrstvu menijo, da je pri tem ustrezna informiranost vseh deležnikov, posebno starejših, ključnega pomena.

Nasilje nad starejšimi je resen in obsežen problem, pa ob dnevu boja proti nasilju nad starejšimi opozarja tudi delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi: izvajalci zdravstvene nege se namreč pri svojem delu pogosto srečujejo s problematiko nasilja nad starejšimi, ki je med koronaepidemijo dobilo nove razsežnosti. Kot opozarjajo, so nekateri ukrepi za zajezitev širjenja koronaokužb prispevali k zapuščenosti, osamljenosti in diskriminaciji starejših, k pojavu sovraštva do njih in celo k izvajanju neposrednega nasilja nad njimi.
---
Preberite tudi:

- »Iz preizkušnje raste povezanost«

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh