Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začasno premirje v Gazi: olajšanje in upanje za prihodnost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 11. 2023 / 14:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2023 / 15:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začasno premirje v Gazi: olajšanje in upanje za prihodnost
Kardinal Pierbattista Pizzaballa, latinski patriarh v Jeruzalemu. FOTO: Vatican Media

Začasno premirje v Gazi: olajšanje in upanje za prihodnost

Izraelska vlada je danes pristala na sporazum, ki vključuje izpustitev 50 talcev v rokah Hamasa, v zameno pa bo izpuščenih 150 palestinskih zapornikov in Izraelci bodo upoštevali prekinitev ognja, kot je zapisano v uradni izjavi urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Zaenkrat je predvidena štiridnevna prekinitev ognja, poročanje svetovnih medijev povzema spletni portal Vatican News. Hamas naj bi v naslednjih dneh izpustil 50 od približno 240 talcev, ugrabljenih na območju Gaze, med katerimi naj bi bilo 30 otrok in 20 žensk. V izjavi vlade je še zapisano, da je Izrael pripravljen za vsakih naslednjih deset izpuščenih talcev za en dan prekiniti z obstreljevanjem Gaze. V zameno bo Izrael izpustil 150 palestinskih zapornikov. Tako Izrael kot Hamas sta dejala, da bosta po štiridnevnem premirju spopade nadaljevala.

Papež je danes v Vatikanu sprejel izraelske in palestinske družine. FOTO: Vatican Media

Preberite tudi: Papež se je srečal s Palestinci in Izraelci: »Obe strani zelo trpita« 

Patriarh Pizzaballa olajšan glede premirja

Latinski patriarh v Jeruzalemu, kardinal Pierbattista Pizzaballa, voditelj katoličanov v Sveti deželi, je za katoliško tiskovno agencijo KNA izjavil: »Upamo, da bo sporazum utrl pot nadaljnjemu pozitivnemu razvoju in prispeval k razrešitvi spora.«

Evropska unija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da prekinitev ognja izkoristi za okrepitev humanitarne pomoči.

S prekinitvijo ognja in načrtovano izpustitvijo talcev je zadovoljna tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Vsak dan, ko so matere in otroci v ujetništvu teroristov, je preveč, je danes izjavila v Bruslju. Hamas je pozvala, naj izpusti vse ugrabljene. Von der Leynova je ob tem napovedala, da bo Evropska unija naredila vse, kar je v njeni moči, da prekinitev ognja izkoristi za okrepitev humanitarne pomoči. Pristojni komisar Janez Lenarčič bo moral po besedah predsednice Evropske komisije čim hitreje urediti nadaljnje dostave v Gazo, da bi ublažili tamkajšnjo krizo.

Podobno je komentiral predsednik Sveta EU Charles Michel. Kot je dejal, je treba premor v sovražnostih izkoristiti za zagotavljanje največje možne količine humanitarne pomoči tistim, ki jo potrebujejo. Na družbenem omrežju X (nekdaj Twitter) se je zahvalil Katarju in Egiptu za posredovanje pri sporazumu, ki je zdaj sklenjen vsaj začasno.

Nalaganje
Nazaj na vrh