Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predčasno glasovanje o noveli zakona o vodah

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 07. 2021 / 10:25
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 08:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predčasno glasovanje o noveli zakona o vodah
Predčasno lahko svoj glas oddate do četrtka. FOTO: Tatjana Splichal

Predčasno glasovanje o noveli zakona o vodah

Volilni upravičenci, ki v nedeljo ne bodo mogli glasovati na referendumu o noveli zakona o vodah, lahko svoj glas oddajo že danes.

Zagovorniki novele zakona o vodah pravijo, da zakon izboljšuje zakonodajo in ne bo poslabšal stanja s področja voda, medtem ko njeni nasprotniki opozarjajo na različne možne interpretacije. Eno od vprašanj, ki najbolj razdvaja njene zagovornike in nasprotnike, je, ali novela možnost posegov na priobalna zemljišča širi ali oži.

Glasovanje na 92 voliščih

Predčasno glasovanje poteka od danes do četrtka med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi, volivci pa lahko glasujejo samo na območju, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Glasovanje z nekaterimi izjemami poteka na sedežih okrajnih volilnih komisij. Referendumsko vprašanje se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Glasovanje poteka na 92 voliščih po državi. FOTO: Tatjana Splichal

V Ljubljani glasovanje na enem mestu, v Mariboru na sedmih

Med izjeme sodi vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana. Predčasno glasovanje bo namreč za vse okraje potekalo na Gospodarskem razstavišču v dvorani Kocka. V Mariboru pa bodo volivci lahko oddali svoj glas na sedmih lokacijah znotraj posameznih volilnih okrajev. Na voliščih je sicer treba spoštovati navodila za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, med katere sodijo vzdrževanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok, vstop na volišče pa bo posamičen. 

Kje bo možno glasovati v nedeljo?

Jutri se bo iztekel rok, do katerega se volivci lahko prijavijo še za nekatere druge oblike glasovanja, in sicer za tiste, ki bi v nedeljo želeli oddati glas zunaj kraja stalnega prebivališča (na t. i. voliščih omnia), za volivce, ki bi zaradi bolezni želeli glasovati na domu, ter volivce, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo želeli glasovati v Sloveniji. V soboto bo sicer nastopil volilni molk.  

V naslednjih dneh bomo tudi na naši spletni strani soočili mnenja za in proti noveli zakona o vodah.


Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh