Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek procesa o umoru škofa Padoveseja

Objava: 06. 10. 2011 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začetek procesa o umoru škofa Padoveseja

Turško pravosodje je pričelo z obravnavo procesa o umoru predsednika Turške škofovske konference Luigija Padoveseja, ki je junija lani podlegel vbodnim ranam; motiv za dejanje še vedno ni jasen.

Domnevni morilec škofa Luigija Padoveseja, nekdanjega predsednika Turške škofovske konference, se od minule srede dalje zagovarja na enem izmed turških sodišč. Kot je sporočil odvetnik katoliške Cerkve, Ersan Eris, se je proces proti obtoženemu Muratu Altunu pričel pred poroto v mestu Iskenderun na jugu Turčije.

Altun, dolgoletni voznik škofa Padoveseja, je priznal, da je svojega delodajalca junija 2010 zabodel. V procesu bo potrebno predvsem dognati motiv za storjeno kaznivo dejanje in ugotoviti stopnjo krivde obtoženega.

Proces v Iskenderunu se je pričel šele potem, ko je bilo ugotovljeno stanje prištevnosti domnevnega storilca, in je bil že takoj po začetku minulo sredo prekinjen do 30. novembra letos. Altun naj bi po storjenem dejanju glasno zaklical 'Alah je velik'. Sprva so ga namestili na zaprti oddelek neke psihiatrične klinike, kasneje pa je bil v dveh sklepih razglašen za povsem prištevnega in sposobnega odgovarjati za svoja dejanja.

Do 30. novembra naj bi umaknili vse morebitne pritožbe na oba sklepa o prištevnosti, če bo Altun obsojen umora, pa mu grozi dosmrtna ječa. Sedemindvajsetletni obtoženec je na prvi dan procesa ves čas molčal, so poročali turški mediji.

Nejasnosti še vedno obstajajo glede motiva za kaznivo dejanje. Da je imel Altun težave z duševnim zdravjem, je bilo po navedbah njegovih družinskih članov nekdanjemu delodajalcu škofu Padoveseju znano.

V turškem tisku pa so sprožili tudi vprašanje, ali bi bilo lahko ozadje dejanja verske ali politične narave. Obtoženi naj bi po navedbah v medijih pred sodniki govoril o 'antikristu', s katerim se je želel bojevati, odzval pa naj bi se tudi klicu islamskih molitev.

Islamski skrajneži so v zadnjih letih v Turčiji umorili več kristjanov. Med njimi je bil tudi Italijan Andrea Santoro, katoliški župnik v Trabzonu, pa nemški voditelj evangeličanske skupnosti v Malatyji, Tilman Geske, ter še dva evangeličanska vernika iz njegove skupnosti.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh