Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek slikarske šole Rudolfa Španzla

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 08. 2014 / 08:41
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začetek slikarske šole Rudolfa Španzla

V baročnem Dvorcu Novo Celje se je ta teden začela jubilejna poletna slikarska in grafična šola Rudolfa Španzla - Chiaroscuro.

Foto: Tone Tavčer

V baročnem Dvorcu Novo Celje se je ta teden začela jubilejna poletna slikarska in grafična šola Rudolfa Španzla - Chiaroscuro, ki jo že desetič organizira žalski Zavod za kulturo, šport in turizem. Svoje likovno in grafično znanje bo nadgrajevalo 19 mladih udeležencev in 16 odraslih. Udeležba je letos mednarodna, saj sta se jim pridružili dve dijakinji iz prijateljskega mesta Kruševac.

Udeležence in ekipo izvajalcev šole je pozdravil žalski župan Janko Kos.

Program šole bo za mlade likovnike potekal vsak dan od 9. do 17. ure v dvorcu, njegovi okolici in na nekaj drugih lokacijah (kmetija v Gotovljah, Rimska nekropola). Odrasli bodo ustvarjali od 18. do 21. ure v dvorcu. Letošnja glavna tema njihovega ustvarjanja so Rimljani na Slovenskem.

Poleg akademskega slikarja Rudolfa Španzla, ki je tudi častni občan Občine Žalec, bodo program izvajali mentorji Dorian Španzel, Rok Slana, Barbara Zupanc, Regina Mratinković, Breda Bračko in Bogdan Renko.

Poletna šola se bo končala v četrtek, 28. avgusta, z razstavo del udeležencev in umetniškim programom pred Dvorcem Novo Celje. Istočasno bodo odprli pregledno razstavo izbranih likovnih del dosedanjih udeležencev slikarske delavnice Chiaroscuro 2004-2014, ki bo v dvorcu odprta ves september.

Akademski slikar Rudolf Španzl je znan po portetiranju. Svoje slike je na ogled postavil tudi v galeriji Družina. Ob tej priložnosti smo z njim naredili intervju. Naslikal je tudi portret Franca Rodeta, ki ga je poimenoval Velikonočni kardinal. Kardinal Rode ga je označil za "najizrazitejšega, najboljšega portretista v tej deželi in najbrž daleč okrog nje. Je ustvarjalec imenitnih portretov ljudi te dobe in te družbe."

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh