Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek Trubarjevega simpozija v Rimu

Objava: 16. 09. 2008 / 12:46
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začetek Trubarjevega simpozija v Rimu

V Slovenskem papeškem zavodu Slovenik v Rimu se je v torek, 16. septembra 2008, začel 26. znanstveni teološki simpozij o Primožu Trubarju, ki ga pripravljata Slovenska teološka akademija v Rimu in Inštitut za zgodovino Cerkve pri Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

Organizatorji simpozija so na začetku izpostavili razloge za izbiro letošnje študijske teme. Primoža Trubarja, ki je bil doslej predstavljen predvsem pod literarnim in kulturnim vidikom, želijo predstaviti kot teologa, ki predstavlja prelomnico v slovenski teološki pisani besedi. Prvi Trubarjev teološki simpozij je v organizaciji ljubljanske Teološke fakultete potekal že leta 1986, žal, pa javnost z izsledki omenjenega posveta ni bila seznanjena, in sicer zaradi tedanjih ideoloških predsodkov. Na začetku simpozija je navzoče nagovoril veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem Sedežu dr. Ivan Rebernik.

V torek dopoldne so se zvrstila štiri predavanja: prof. Andrej Vovk je predstavil Trubarjevo življenjsko pot, dr. France Oražem Trubarjevo odločitev za protestantizem, dr. Metod Benedik OFMCap Trubarjev namen in cilj, dr. France M. Dolinar pa Trubarjev odnos do ljubljanskih škofov.

Predavanja in razprava so pokazala, da se je Trubar za protestantizem zavestno začel zanimati sicer pod vplivom knjig, njegovemu odporu do Katoliške Cerkve pa je botrovalo nezdravo in čudaško versko življenje, ki je zaznamovalo njegovo mladost. Trubar, ki je iskreno iskal resnico o sebi in Bogu, je vernikom želel s pridiganjem in pisano besedo posredovati pot do prave krščanske vere. Ostro je kritiziral napake v Cerkvi, katero je želel reformirati na miren način. Gonilni sili Trubarjevega dela sta bili globoka vera in ljubezen do Slovencev. Glede na takratne slabe možnosti šolanja je bil Trubar zelo izobražen, vendar ne toliko, da bi – kot njegov učitelj Luther – pisal znanstvene teološke razprave. Deloval je predvsem kot pridigar, kot prvi slovenski reformator pa je s preprosto pisano besedo preprostim ljudem želel približati resnico o pravi krščanski veri.

V popoldanskem delu bo na sporedu pet predavanj: Trubarjev odnos do papeža bo predstavil dr. Andrej Saje, njegovo ekleziologijo in delo Cerkovna ordninga dr. Jožko Markuža, dr. Avguštin Lah Trubarjevo pojmovanje Boga Stvarnika, kristologijo in pnevmatologijo dr. Anton Štrukelj, eshatološke poglede pa dr. Ciril Sorč.

Udeleženci simpozija se bodo v sredo dopoldne udeležili papeževe avdience, popoldne pa nadaljevali s predavanj. Predavanja in razprave se bodo nadaljevale še v četrtek dopoldne in v petek ves dan do večera, ko se bo simpozij končal. Na simpoziju je predvidenih 31 predavanj.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh