Zapri
Iskanje

Začetek volilnih opravil 22. avgusta, seznam predsedniških kandidatov do 7. oktobra

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 08. 2022 / 08:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2022 / 08:46
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Začetek volilnih opravil 22. avgusta, seznam predsedniških kandidatov do 7. oktobra

Začetek volilnih opravil 22. avgusta, seznam predsedniških kandidatov do 7. oktobra
FOTO: Tatjana Splichal
Državna volilna komisija (DVK) je sprejela ključne akte za izvedbo volitev predsednika republike, ki bodo 23. oktobra 2022. Morebitni drugi krog bo tri tedne pozneje, 13. novembra. Roki za volilna opravila začnejo teči v ponedeljek, 22. avgusta.

Zbiranje podpore volivcev, poslancev oziroma političnih strank kandidatkam in kandidatom na volitvah predsednika republike bo potekalo od 22. avgusta do vključno 28. septembra, organizatorji volilne kampanje pa morajo najpozneje do 7. septembra odpreti posebne račune, so zapisali v DVK.

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če želi kandidat kandidirati s podporo poslancev, potrebuje najmanj deset poslanskih podpisov. Stranke lahko svoje kandidate predlagajo s podpisi najmanj treh poslancev ali 3000 volivcev, spominja STA. Če se kandidat na volitve poda samo s podporo volivcev, pa potrebuje najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev.

Seznam kandidatov do 7. oktobra

Kdo vse bo na kandidatni listi za predsednika države, bo javno znano najpozneje do 7. oktobra. Morebiten drugi krog volitev predsednika oz. predsednice republike bo 13. novembra, je sporočila DVK.

Glasovanje v tujini

Volivci, ki bodo na dan glasovanja v tujini in bodo želeli oddati svoj glas, bodo lahko najpozneje do 22. septembra sporočili, da želijo glasovati po pošti iz tujine ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu Slovenije v tujini. Volivke in volivci bodo lahko obrazec s podporo kandidaturi za posameznega kandidata ali kandidatko pri pristojnem upravnem organu oddali najpozneje 25. dan pred dnem glasovanja, torej do vključno 28. septembra.

Javni seznam predsedniških kandidatov in kandidatk bo znan najpozneje do 7. oktobra.

Volišče v Moskvi ostaja

DVK je na predlog zunanjega ministrstva sprejela odločitev, da bodo na volitvah za predsednika republike volišča ponovno na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, na katerih lahko glasujejo slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini in tudi volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo pravočasno, do vključno 22. septembra, oddali vlogo za glasovanje v tujini. Volišče na veleposlaništvu v Moskvi zaenkrat ostaja, poštne storitve v Rusiji pa ne delujejo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh